Rat EU protiv divova iz Silicijumske doline

SciTech 10. nov 202020:27 > 20:30
Podeli:
Izvor: AFP/Philippe Huguen

Evropska komisija pokrenula je bitke protiv nekih od najvećih imena Silicijumske doline, propitujući njihov odnos prema konkurenciji, poreske aranžmane i zaštitu podataka i izričući u nekim slučajevima rekordne kazne.

Rojters je probrao nekoliko najvećih antimonopolskih i regulatornih postupaka koje EU vodi protiv tehnoloških divova.

Amazon

Evropska komisija optužila je u utorak Amazon da narušava pravila ravnopravnog nadmetanja na tržištu internet maloprodaje i otvorila istragu o sumnjama da tehnološki div koristi podatke nezavisnih trgovaca koje ugošćava na svojoj platformi kako bi im uspešnije konkurisao.

U odvojenoj istrazi proveriće da li Amazon obezbeđuje povlašćeni tretman svojim maloprodajnim ponudama i onim trgovacima koji koriste njegove usluge logistike i isporuke.

Google

Od 2010. godine i prve istrage Evropska unija zauzima posebno istaknuto mesto među regulatorima koji temeljno proveravaju prigovore da Alphabetov Google krši propise o ravnopravnom tržišnom nadmetanju.

Popularnom pretraživaču u tri odvojena slučaja u poslednje tri godine prete kazne u ukupnom iznosu većem od 8,2 milijarde evra, premda nastoji da ih ospori.

Evropska komisija odredila mu je 2017. kaznu u iznosu od 2,4 milijarde evra zbog favoriziranja sopstvene usluge za poređenje cena na štetu manjih evropskih konkurenata.

Godine 2018. izrečena mu je rekordna kazna od 4,34 milijarde evra zato što je koristio svoj operativni sistem za mobilne uređaje Android da bi blokirao konkurente.

Godine 2019. evropski regulatori odrezali su mu kaznu od 1,49 milijardi evra zbog zloupotrebe dominantne uloge u internet oglašavanju.

Apple

Apple je pod istragom zbog usluge App Store i sistema mobilnog plaćanja Apple Pay.

Istraga je pokrenuta nakon prošlogodišnje tužbe švedskog servisa za striming muzike Spotify, koji tvrdi da Apple nepravedno ograničava konkurenciju sopstvenim muzičkim striming servisom Apple Music.

U martu ove godine jedan je manji konkurent podneo sličnu pritužbu u vezi sa e-knjigama i audio knjigama.

Poverenica EU za zaštitu tržišne konkurencije Margret Vestager takođe je stavila Apple u središte evropskih nastojanja da američki tehnološki divovi plaćaju veće poreze. U septembru se žalila na presudu Suda EU kojom je poništena njena odluka da Apple mora Irskoj da plati 13 milijardi evra poreskog duga, u istorijskom slučaju u sklopu borbe Evropske komisije protiv izbegavanja poreza.

Facebook

Evropska komisija objavila je u decembru prošle godine da istražuje kako Facebook prikuplja i monetizuje podatke, otvorivši time novo bojno polje, nakon istrage o njegovoj internet trgovini Marketplace.

Broadcom

Američki proizvođač čipova Broadcom pristao je u oktobru da razvrgne ekskluzivne ugovore s proizvođačima televizora i internet modema, nagodivši se s Komisijom, čime je završena 12-mesečna istraga i zaključeno je da nisu utvrđene nikakve povrede propisa.

Qualcomm

Qualcomm je u februaru objavio da EU istražuje krši li on pravila tržišne konkurencije, koristeći dominantnu poziciju na tržištu čipova za 5G modeme.

Komisija je u julu prošle godine izrekla Qualcommu kaznu od 242 miliona evra zbog blokiranja jednog konkurenta na tržištu pre deset godina.

Godine 2018. odrezala mu je kaznu od 997 miliona evra zato što je proizvođaču iPhonea Appleu platio da koristi samo njegove čipove.