Obećavajući rezultati eksperimenta s psima koji nanjuše koronavirus

SciTech 28. okt. 202023:50 > 23:58
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Prvi rezultati eksperimenta s psima koji nanjuše obolele od novog koronavirusa obećavajući su, objavili su naučnici tog projekta u Finskoj.

Tri psa, Kesi, ET i Mina su onjušili 2.200 putnika od kada je postavljena test kabina u hodnik kojim prolaze putnici koji su doputovali na aerodrom Helsinki-Vanta krajem septembra i otkrili virus kod 0,6 odsto putnika.

Iako se eksperiment treba nastaviti do decembra, ekipa navodi da su prvi rezultati uglavnom skladni stopi otkrivanja testovima PCR, koji se takođe sprovode među putnicima dobrovoljcima po dolasku. 

„Sproveli smo između 16.000 i 17.000 PCR testova na aerodromu i manje od jedan odsto je pozitivno“, rekao je Timo Aronkyte, dogradonačelnik Vantaa.

Rezultati koje su pronašli psi su gotovo identični rezultatima PCR testova, dodao je.

Eksperimenti sprovedeni u prvom talasu navode da psi mogu otkriti kovid-19 uz gotovo stopostotnu preciznost i do pet dana pre nego PCR testom.

Stotinak putnika dnevno stoji u redu za to besplatno testiranje, za koje je potrebno maramicom preći preko kože i zatim je dati psu da je onjuši. Ako je uzorak negativan, pas se ne zadržava kod te maramice.

Na obuci je i četvrti pas, nemački ovčar Valo. 

Naučnici Univerziteta u Helsinkiju koji su osmislili eksperiment u saradnji sa stručnjacima za pse tragače organizacije Wise Nose nadaju se da će njihova istraživanja podstaknuti vladu da finansira tu metodu i pokrene je na turističkim lokacijama i drugim javnim okupljanjima.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.