Najvetrovitija mesta na svetu: Od svežeg povetarca do tornada od 486 km/h

SciTech 21. okt 202021:09 > 23:23
Podeli:
Izvor: JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Postoje mesta na svetu na kojima vam šal, marama ili vindjakna ama baš ništa ne znače. Jednostavno, vetar koji na njima duva je toliko jak da se zavlači između kostiju i vrlo lako može da vas oduva. I ne radi se samo o subjektivnom osećaju, već o izmerenoj jačini vetra, prema Boforovoj skali od nula do 12, gde broj pet označava sveži povetarac (30-38 km/h), a broj 12 – uragan, sa brzinama vetra od 116 km/h pa naviše.

Među najvetrovitijim mestima na Zemaljskoj kugli su i ona gde su jaki vetrovi uobičajena stvar, ali i ona koja su se nenadano našla na putu uragana.

Na dnu lestvice, koju objavljuje sajt loveexploring.com, nalazi se Sent Džons, glavni grad Njufaundlenda i Labradora, koji se smatra najvetrovitijim gradom u Kanadi. Ovaj pitoreskni obalski grad, najstarije naselje u Kanadi, osnovano 1583. godine i poznato po kućama utisnutim u litice, doživljava prosečnu godišnju brzinu vetra od oko 21 km/h, sa maksimalnom koja dostiže 31 km/h. Međutim, i u tom gradu se vetar u decembru 2019. razgoropadio, dostigavši brzinu od 157 km/h.

Iza njega je Zaliv Komonvelta na Antarktiku, za koji se veruje da ima najvišu prosečnu godišnju brzinu vetra od 80 km/h. Najjači vetar zabeležen je na Rtu Denison 1995. i iznosio je neverovatnih 204 km/h. Međutim, istraživači s početka 20. veka doživeli su i vetrove brzine od 270 km/h tokom australijske antarktičke ekspedicije. Međutim, ovo nije uvršteno u zvanične podatke. Ova oblast drži rekord u domenu hladnih vetrova koji se obrušavaju s visina u zaliv, izazivajući mećave i veoma moćne vrtloge.

Izvor : JEFF PACHOUD / AFP

Rt Blanko na jugozapadnoj obali Oregona u SAD tokom zime pogađaju ekstremni vetrovi, koji dostižu svakih nekoliko godina brzinu od 113 km/h. No tokom jedne oluje u oktobru 1962. zabeležena je brzina vetra od 233 km/h.

Glavni grad Novog Zelanda Velington slovi za najvetrovitiji grad sveta, mada je nadimak Čikaga u SAD „vetroviti grad“. Prosečna godišnja brzina vetra u Velingtonu je 47 km/h, što je dovoljno da svako od nas počne da cvokoće i pokuša da potraži zaklon. No, to je i dalje prilično daleko od zime 1962. i najjačeg zabeleženog vetra u Velingtonu, koji je duvao brzinom od 248 km/h.

Šetlandski ostrvski arhipelag, između severne obale Škotske i Farskih ostrva, smatra se prema podacima meteorološkog zavoda Ujedinjenog Kraljevstva, najvetrovitijom destinacijom u toj zemlji. Mada su za tu oblast uobičajeni vetrovi brzine od 24 km/h, doživela je i prave tajfune od 278 km/h, i to 1986. godine.

Instrument koji je merio brzinu vetra uništen je u nevremenu. Šetland, koji se sastoji od više od 100 ostrva, od kojih je samo 15 naseljeno, uglavnom ima blagu klimu. No, zimi vetrovi znaju prilično da se razduvaju i dostignu brzinu uragana.

Popularno škotsko skijalište Avimor je apsolutni rekorder u Ujedinjenom Kraljevstvu, kada se radi o brzini vetra. U martu 1986. vetar je duvao brzinom od čak 278 km/h, mada su neki kasnije tvrdili da je njegova brzina dostigla neverovatnih 312 km/h.

Očekivano, jaki vetrovi duvaju i na Himalajima, najvišim planinskim lancem na Zemlji koji se prostire 8.848 metara uvis. Tu su zabeleženi vetrovi brzine od 282 km/h, što je u rangu uragana kategorije 5. No, zimi su na Himalajima uobičajeniji vetrovi koji duvaju brzinom od 161 km/h, dok se period od maja do septembra smatra „najtišim“, pa je i razumljivo da ga tada najviše i pohode planinari.

Izvor : NEPAL ARMY / AFP

Kirkvud, skijalište južno od jezera Taho na severu Kalifornije može da se pohvali vetrom koji je duvao čak 336 km/h, na 2.800 metara nadmorske visine. Oluja koja je u novembru 2017. zahvatila ovo područje, prosto ga je zbrisala, a talasi na jezeru Taho, poznatom po mirnoj površini, dostizali su metar i po.

Planina Vašington u Nju Hemširu takođe je neslavni rekorder, a brzina vetra od 372 km/h, izmerena u aprilu 1934. nije prevaziđena čitavih 60 godina. Rekord je potučen tek 1996. sa vetrom od skoro 400 km/h koji je besneo na Berou ostrvu u Australiji.

Planina Vašington se smatra najvetrovitijim mestom u SAD, kojim više od 100 dana godišnje caruju vetrovi koji duvaju 117 km/h ili brže.

Apsolutni pobednik ove naše liste je Oklahoma Siti u SAD, sa tornadom koji je protutnjao u maju 1999. brzinom od neverovatnih 486 km/h. Ta brzina je, međutim, izmerena mobilnim Dopler radarom, koji nije zvanično priznat, te je ipak ostrvo Berou nosilac zvaničnog rekorda u brzini vetra za Zemljinoj kugli.

No, uprkos tome, tornado u Oklahomi uvršten je u Ginisovu knjigu rekorda kao najbrži vetar ikada. Inače, Oklahoma se ne smatra naročito vetrovitom, sa prosečnom brzinom vetra od 21 km/h. Najvetrovitiji je početak aprila.

Imajući u vidu kakvi sve vetrovi duvaju na svetu, naša košava se i ne čini tako strašnom. Mada dosadna svakako jeste.