Švedska zabranjuje 5G opremu kineskih kompanija Huawei i ZTE

SciTech 20. okt 202012:30 > 12:35
Izvor: Shutterstock

Švedska kao meru nacionalne bezbednosti uvodi zabranu opreme kineskih grupa Huawei i ZTE za 5G telekomunikacione mreže.

Instalirana oprema ovih kineskih proizvođača moraće da bude uklonjena do 1. januara 2025, saopštila je švedska Uprava za telekomunikacije.

Zabrana je posledica usvajanja novog zakona početkom godine i rezultat je ocene vojnih i obaveštajnih vlasti, koje nastoje da osiguraju da „upotreba frekvencija ne ugrožava bezbednost Švedske“, navodi se u saopštenju nadležne institucije.

Švedska, čija je kompanija Ericsson konkurent Huaveju, u zabrani se pridružuje Velikoj Britaniji.

Nekoliko evropskih zemalja postepeno zatvara vrata svojih telekomunikacionih mreža ili razmišlja da to učini.

Postavljanje 5G infrastrukture je u Evropi usporeno zbog pandemije i geopolitičkih tenzija između SAD i Kine.

Evropska unija je obećala da će povećati razvijanje 5G mreža tako što će pre kraja 2020. obezbediti dostupnost 5G radio spektra.

Huawei razočaran odlukom Švedske

Kompanija Huawei je saopštila da je „iznenađena i razočarana zbog objave švedske Uprave za telekomunikacije o uslovima učešća operatera na 3.5 Ghz i 2.3 GHz aukcijama“.  

„Huawei je privatna komercijalna kompanija u stoprocentnom vlasništvu svojih zaposlenih. Ne postoji nijedan osnov za navode da Huawei predstavlja bilo kakvu bezbednosnu pretnju. Smatramo da je isključivanje kompanije Huawei zasnovano na neosnovanoj pretpostavci, te da je nepravedno i neprihvatljivo“, navedeno je u saopštenju.  

Huawei je saopštio da je tokom 20 godina poslovanja u Švedskoj, kao i više od tri decenije postojanja u 170+ zemalja i regiona širom sveta, dokazao da nema evidentiran nijedan veći bezbednosni incident.

„Kompanija Huawei nikada nije prouzrokovala ni najmanju pretnju švedskoj sajber bezbednosti, a neće ni ubuduće. Isključivanje kompanije Huawei neće doprineti sigurnosti švedske 5G mreže. Pre će doći do ozbiljnog ometanja konkurencije i inovacija“, navela je kompanija Huawei, dodavši da se nada da će švedska Vlada preispitati odluku.