Kanadski institut traži od Zakerberga da Facebook zabrani negiranje Srebrenice

Podeli:
Izvor: Shutterstock

Kanadski Institut za istraživanje genocida zatražio je od vlasnika Fejsbuka Marka Zakerberga da se na toj društvenoj mreži napravi još jedna promena pravila o govoru mržnje i da se zabrani negiranje genocida u Srebrenici, kao što je zabranjeno poricanje holokausta.

Taj Institut od Fejsbuka traži da zabrani sav sadržaj koji poriče i iskrivljuje istinu o genocidu u Srebrenici, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Fejsbuk je pre nekoliko dana zabranio negiranje ili izvrtanje činjenica o holokaustu na toj društvenoj mreži i saopštio da će ljude koji budu pretraživali holokaust usmeravati na verodostojne izvore.

„Svedoci smo da se vaša platforma sve više koristi za kontinuirano, organizovano i sistematsko poricanje genocida u Srebrenici, iako su Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju pravosnažno presudili da je masakr u Srebrenici bio genocid“, navodi se u pismu Zakerbergu.

Iz kanadskog Instituta navode da je „više od 50 država širom sveta svojim parlamentarnim rezolucijama potvrdilo genocid u Srebrenici“.

„Oni koji negiraju genocid u Srebrenici putem vaše platforme ponižavaju žrtve, nanoseći bol i patnju preživelim, što ohrabruje moguće buduće kreatore i izvršioce genocida“, navodi se u pismu.

U Memorijalnom centru Potočari do sada je sahranjeno 6.610 žrtava genocida, a još se traga za više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Za genocid, zločine protiv čovečnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine Haški tribunal, Sud Bosne i Hercegovine i sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili 47 osoba na više od 700 godina zatvora i izrekli četiri doživotne kazne.