Svemirska sonda na putu do Merkura proletela pored Venere

SciTech 15. okt. 202013:44 > 13:52
Podeli:
Izvor: Pixabay

Svemirska letelica na sedmogodišnjem putovanju ka planeti Merkur, projurila je pored Venere, koristeći silu teže tog Zemljinog suseda da bi prilagodila svoju putanju ka Merkuru - najmanjoj planeti, najbližoj Suncu.

Lansirana pre skoro dve godine, dvodelna evropsko-japanska sonda „Bepi-Kolombo“ je napravila crno-beli snimak Venere sa udaljenosti od 17.000 kilometara, a na slici je i delić „selfija“ same sonde.

To je bila druga od devet „planetarnih gravitacionih asistencija“ potrebnih toj letelici tokom putovanja do Merkura. Prva takva „asistencija“ bila je brzo proletanje oko Zemlje u aprilu.

Evropska svemirska agencija je ukazala da je ta misija, koja je koštala 1,3 milijarde evra, jedna od najizazovnijih do sada. Ekstremne temperature Merkura, jaka gravitaciona sila Sunca i njegovo zračenje stvaraju „paklene uslove“.

Sonda „Bepi-Kolombo“ će još jednom proleteti oko Venere, a šest puta oko Merkura, da bi usporila pre dolaska na odredište 2025. godine.

U konačnoj orbiti oko Merkura sonda će se podeliti u dva dela: evropski orbitalni aparat „Bepi“ spustiće se u nižu, unutrašnju orbitu oko Merkura, a aparat „Mio“ koji je napravila Japanska agencija za istraživanje svemira, sakupljaće podatke s veće visine.

Obe sonde su tako izgrađene da kod Merkura mogu da podnesu temperature koje se kreću od 430 stepeni Celzijusa na strani okrenutoj Suncu, do minus 180 stepeni Celzijusa u senci.

Istraživači se nadaju da će im misija „Bepi-Kolombo“ pomoći da saznaju više o Merkuru, koji je samo malo veći od Zemljinog Meseca, a ima masivno gvozdeno jezgro.

Poslednja svemirska letelica koja je posetila Merkur bila je sonda američke NASA „Mesindžer“, koja je svoju četvrogodišnju misiju završila 2015. godine. Samo jednom pre toga sonda je proletela kraj te planete, takođe je bila američka, „Mariner“, još pre skoro pola veka, sredinom sedamdesetih godina.