Digitalizovana Šumadija, do 15. juna i cela Srbija

SciTech 01. jun 201514:28 > 14:35
Izvor: N1

Od danas isključivo digitalnim signalom pokriveni su Šumadija i Pomoravlje, Istočna Srbija i Zlatiborski kraj, jer su emisione stanice u područjima Rudnik - Crni vrh, Tupižnica, Tornik - Ovčar i Deli Jovan uključene u finalnu digitalnu mrežu. Kraj procesa prelaska sa analognog na digitalni signal - 15. juna.

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić zvanično je pustila u rad mrežu za digitalno emitovanje na planini Ovčar kod Čačka.

Pored programa sa nacionalnom pokrivenošću emitovaće se 12 lokalnih i regionalnih TV stanica u zoni raspodele Deli Jovan, sedam lokalnih i regionalnih TV stanica u zoni raspodele Rudnik – Crni vrh Jagodina, 13 u zoni raspodele Tornik-Ovčar i osam u zoni raspodele Tupižnica.

„Ovo je pretposlednji digitalni predajnik na kome je uključen digitalni signal“, rekla je Matić.

Prema njenim rečima, kraj procesa prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog signala označiće 15. juna uključenje digitalnog predajnika u području Besna kobila, Jastrebac, Kopaonik, Cer-Maljen kojim će biti digitalizovan jug Srbije i čime će proces digitalizacije biti okončan.

Na vrhu planine Ovčar, u zapadnoj Srbiji, na visini od 985 metara nalazi se televizijska antena i predajnik, koji je srušen tokom NATO bombardovanja SRJ, a na istom mestu izgrađena je potpuno nova emisiona stanica.

„Ovčar“ je prva obnovljena emisiona stanica posle NATO bombardovanja. Podignut je novi stub, visine 120 metara, a uz velike antenske sisteme od 12 spratova okrenutih na četiri strane sveta, modernizovana je i celokupna oprema za emitovanje radio i televizijskog programa.

U digitalnoj mreži od 208 emisionih stanica, ovo je jedna od najkopleksnijih emisionih stanica koja sadrži tri predajnika, po jedan za svaki multipleks i kao i jedan rezervni predajnik.

Tehnička sala poseduje opremu koja omogućava neprekidno napajanje električnom energijom i samim tim i maksimalnu energetsku pouzdanost.