Nastavlja se istraživanje arheološkog lokaliteta Drenovac kod Paraćina

SciTech 25. sep 202013:50 > 13:54
Podeli:
Izvor: Shutterstock

O daljim arheološkim radovima i osnivanju Muzeja neolita centralnog Balkana u petak su razgovarali ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević i Slaviša Perić iz Arheološkog instituta, koji rukovodi istraživanjem na lokalitetu Drenovac, kod Paraćina.

Ministar je posetio Drenovac, u pojasu srednjeg Pomoravlja, gde je evidentirano 85 neolitskih naselja, od kojih 62 pripadaju „starijeneolitskoj Starčevačkoj kulturi“, zatim 16 naselja „mlađeneolitskoj Vinčanskoj“, a u sedam se pretpostavlja postojanje slojeva i obeju kultura.

Toliki broj neolitskih naselja, srednje Pomoravlje svrstava među dve-tri najnaseljenije regije Jugoistočne Evrope toga doba, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Osnivanje Muzeja neolita centralnog Balkana u Drenovcu bi omogućilo sistematska istraživanja neolitskog naselja i drugih u srednjem Pomoravlju i obrazovanje studenata arheologije iz zemlje i inostranstva.

Muzej bi, i kao deo turističke ponude Srbije, omogućio ljubiteljima arheologije da učestvuju u arheološkim iskopavanjima, uz organizovanje radionica na lokalitetu za studente i turiste: izrada keramike u neolitskoj tradiciji, izgradnja replika neolitskih kuća, izrada srpova i pokusna žetva, mlevenje žita i izrada kaša, hleba i piva, izrada kamenog oruđa, rečeno je na sastanku ministra s arheologom.