Solarni avion započeo opasan let preko Pacifika

SciTech 31. maj 201512:34 > 12:36
Podeli:
Izvor: EPA

Revolucionarni avion Solar Impulse 2 poleteo je iz Kine u nedjelju po lokalnom vremenu, počevši najopasniju etapu svog puta oko sveta u kojoj će švajcarski pilot Andre Boršberg morati da izdrži šest dana i noći sasvim sam za komandama.

Avion koji se pokreće isključivo sunčevom energijom, poleteo je iz grada Nankina u istočnoj Kini, nakon nekoliko odlaganja zbog loših vremenskih prilika. Dosad Solar Impulse 2 nije leteo iznad okeana niti bio u vazduhu duže od 24 sata, te je prelaz preko Pacifika tehnološki izazov. 

Pilot Andre Boršberg (62), moraće da izdrži za komandama na putu dugom 8.500 kilometara i taj će let morati da prekida tek kratkim dremežom od dvadesetak minuta. Njegovo jedište, koje ne sme da napušta, opremljeno je toaletom.

U slučaju velikog kvara on može skočiti padobranom u okean, stotinama kilometara daleko od svake pomoći.

Krila Solar Impulse 2 prekrivena su s više od 17.000 solarnih panela. Na put oko sveta poleteo je 9. marta iz Abu Dabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a svrha je operacije promovisati korišćenje obnovljivih energija.

Ukupno treba da pređe 35.000 kilometara srednjom brzinom između 50 i 100 kilometara na sat u 12 etapa tokom pet meseci i da se vrati u Abu Dabi.