Tramp hoće da ukine zaštitu ugroženih sivih vukova u SAD

SciTech 02. sep 202016:44 > 17:00
Podeli:
Izvor: RAYMOND ROIG / AFP

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa planira da do kraja 2020. ukine zaštitu ugroženih sivih vukova u SAD. Stručnjaci i aktivisti upozoravaju da bi to moglo da dovede do istrebljenja ove vrste.

„Radimo punom parom da završimo sa tim do kraja godine, i rekla bih da je to veoma goruća stvar“, rekla je za agenciju AP, direktorka američke Uprave za ribe i život u divljini, Aurelija Skipvid.

Zvaničnici su predložili da se sivi vuk skine sa liste ugroženih vrsta u 48 američkih saveznih država. Ukidanje federalne zaštite omogućuje saveznim državama da same odlučuju o sudbini životinja na njihovoj teritoriji, uprkos tome što većina ni nema odgovarajuće planove za to.

Tokom 20. veka populacija vukova je pretrpela ogromne gubitke, tako da je dovedena skoro do istrebljenja. Ubijani su, hvatani u zamke i trovani. Na sve to treba dodati i da se, zbog urbanizacije,sve više smanjuje njihovo stanište, ali i izvori hrane. No, poslednjih nekoliko decenija, situacija se popravila za sive vukove, te ih sada u 48 država SAD ima više od 5.500, prema Upravi za ribe i život u divljini.

Skipvid je za AP rekla da su se vukovi „biološki oporavili“ i da njihovo skidanje sa liste ugroženih vrsta potvrđuje efektnost Propisa o ugroženim vrstama.

Čovek se sve više širi na uštrb životinjskih staništa

Montana, Ajdaho i Vajoming, kao i delovi Oregona, Jute i Vašingtona su već skinule vukove sa njihovih lista ugroženih životinja, ali je federalna zaštita ostala na snazi drugim državama, izveštava AP. Federalni sudija je 2015. ponovo vratio na snagu zaštitu vukova u Mičigenu, Minesoti i Viskonsinu. Tu odluku je 2017. potvrdio i Apelacioni sud.

Na Aljasci ima još dodatnih 7.700 do 11.200 sivih vukova koji nisu zaštićeni Zakon o zaštiti životinja, prema Upravi za ribe i život u divljini.

Trampova administracija već godinama pokušava da upravu nad divljim životinjama i zaštitom životne sredine vrati saveznim državama, uprkos brojnim tužbama i njihovim neuspesima na federalnom sudu. Izvesni pravnici su takođe radili na tome da dovedu u pitanje Zakon o ugroženim vrstama, koji je ključan za zaštitu životinja kojima preti istrebljenje.

Grupe za zaštitu života divljini každa je populacija vukova dalje ugrožena, da ćimati malo šanse da opstanu, ako federalne vlasti sprovedu svoj naum delo.

„Istorija nas uči da ako upravljanje populacijom vukova padne pod jurisdikciju saveznih država, vukovi će umirati od ruke lovaca na trofeje“, tvitovao je Centar za očuvanje vukova.

Pored skidanja sivih vukova sa liste ugroženih životinja, nedavno su predložene izmene koje bi onemogućile Upravu za ribe i život divljini Nacionalnu upravu ribolova da zemljište koje trenutno nije pogodno za život životinja, ali bi moglo da im se „vrati“, proglasi „kritičnim staništem“ – oblastima ključnim za oporavak neke vrste. Ova taktika je pomogla da se očuvaju kanadski ris, kitovi ubice, morske krave i jaguari u prošlosti, prema Ljudskom društvu SAD.

Umesto toga, koorporacije će moći da preuzmu tu zemlju i koriste je u industrijske svrhe.

„Ono što ovaj predlog čini dodatno nečuvenim je činjenica da dolazi u vreme u kojem znamo da je smanjenje prirodne sredine već uzrokovalo istrebljenje mnogih životinjskih vrsta“, smatra Sara Amundson, predsednica pravnog fonda Ljudskog društva i dodala da bi američka administracija trebalo da uloži veliki trud da očuva više divljih vrsta, a ne da im dodatno oduzima životni prostor, pretvarajući ga u industrijske pogone i slično.