Za posetioce ponovo otvorene Frojdove bečke odaje, ali bez nameštaja

SciTech 30. avg. 202018:19 > 18:50
Podeli:
Izvor: Pixabay

Sve privatne odaje psihoanalitičara Zigmunda Frojda u Beču otvorene su u subotu za publiku, mada bez ikakvog nameštaja, jer je osnivač psihoanalize poneo sa sobom skoro sve kada je iz austrijske prestonice pobegao u London, pred Drugi svetski rat.

„Imamo posla sa izložbom koja nam pokazuje da ovde ništa nije ostalo. Vraćanje sofe iz Londona bilo bi falsifikovanje istorije“, rekao je ove sedmice novinarima arhitekta Herman Čeh, pred otvaranje Frojdovog muzeja, posle 18 meseci renoviranja, prenosi agencija Frans pres.

Tako da sobe, u izložbenom prostoru koji je renoviranjem povećan sa 280 na 550 kvadrata, u luksuznoj zgradi u Beču, sadrže samo nekoliko ličnih stvari, među kojima su i Frojdove knjige, njegova kožna torba, šah i tarot karte od svetlog drveta.

Čuveni bečki lekar, teoretičar, umetnički kolekcionar, izdavač i pisac, jevrejskog porekla, živeo je između 1891. i 1938. godine u ulici Bergasem na prvom spratu kuće u kojoj je obavljao i svoju praksu.

Samo se u čekaonici, koja je otvorena ranije, nalazi se originalan nameštaj.

Kada je 1938. otišao u London, bežeći od nacista zbog svog jevrejskog porekla, Frojd je poneo većinu ostalog nameštaja, čiji nedostatak, prema Čehu, odslikava „gubitak kulture i humanosti“ u Austriji koju je anektirao nacistički lider Adolf Hitler.

U sklopu trajne postavke takođe je uvrštena i sudbina desetine Frojdovih suseda koji su deportovani u koncentracione logore.

Direktorka Monika Pesler kaže da renovirani i prošireni muzej prati Frojdov rad i život putem fotografija i filmova, uključujući i biblioteku, koji bi trebalo ponovo da ožive njegova učenja.

Frojd je umro u egzilu u Londonu 1939. godine, u 84. godini.

Bečki muzej posvećen ocu psihoanalize osnovan je 1971, uz blagoslov njegove najmlađe ćerke Ane. Do sada ga je posetilo skoro 110.000 ljudi, od čega je 90 odsto iz inostranstva, a njegovo renoviranje je započelo 2018. godine.

Planirano je da bude otvoren ranije ove godine, ali je to moralo da bude odloženo zbog tekuće pandemije koronavirusa.