Ostaci iz masovne grobnice u Japanu ukazuju na epidemiju iz 19. veka

SciTech 26. avg. 202019:40 > 19:50
Podeli:
Izvor: Tanjug/Osaka City Cultural Properties Association via AP

Arheolozi su iskopali posmrtne ostatke više od 1.500 ljudi za koje se veruje da su umrli u epidemiji, a koji su sahranjeni u masovnoj grobnici iz 19. veka, koja je iskopana u okviru razvojnog projekta Osake, na zapadu Japana.

Zvaničnici Udruženja za kulturna dobra grada Osake, koji proučavaju ostatke, rekli su da veruju da se radi o mladim ljudima. 

Grobnica Umeda, jedna od sedam istorijskih grobnica u japanskom trgovačkom gradu Osaki, otkrivena je u okviru projekta obnove u blizini glavne železničke stanice. 

Više od 1.500 posmrtnih ostataka pronađeno je tokom iskopavanja koje su počela u septembru 2019. godine, posle studije 2016-2017. godine kada je iskopano stotine sličnih ostataka na susednim lokacijama, rekao je zvaničnik udruženja. 

Svi posmrtni ostaci uklonjeni su sa mesta iskopavanja, a stručnjaci će ih pregledati kao i druge artefakte u nadi da će pronaći više detalja vezanih za smrt. Neki stručnjaci su naveli mogućnost epidemije sifilisa, koja je tada vladala u naseljenim područjima poput Osake.