Preminuo Marko Popović, jedan od vodećih arheologa u Srbiji

SciTech 21. avg 202022:30 > 22:37
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Poznati srpski arheolog, stručnjak za srpski Srednji vek, Marko Popović preminuo je u četvrtak uveče u Beogradu, piše Danas. Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća u kom je istakao da je Popović bio jedan od vodećih srpskih arheologa, neumorni istraživač nacionalne kulturne baštine i vrsni poznavalac profane i sakralne arhitekture srednjovekovne Srbije.

„Višedecenijski predani rad na rasvetljavanju sačuvanih tragova starih srpskih gradova, utvrđenja, crkava i manastira, ogledao se u njegovoj bogatoj bibliografiji, koja je postala nezaobilazno polazište za sve sadašnje i buduće istraživače. Svojim radom ovaj izuzetni istraživač je oživeo zaboravljena mesta stare srpske kulture i iznova ih poklonio srpskom narodu. Strasni proučavalac hrišćanskih crkava i bogomolja pojasnio je i rasvetlio nepoznanice iz prošlosti najvećih srpskih svetinja, poput manastira Studenice, Mileševe ili crkve Svetog Nikole u Novom Brdu. Odlaskom ovog naučnog velikana, srpska arheologija i istorija ostaju bez jednog od nosećih naučnih stubova čije odsustvo će teško biti nadomešteno“, navodi se u saučešću ministra Vukosavljevića.

Marko Popović rođen u Užicu 1944, odrastao je i školovao se u Beogradu, gde je na Filozofskom fakultetu, Odeljenje za arheologiju, magistrirao i doktorirao. Radio je na proučavanju srednjovekovnih gradova, a posebno razvoja vojne arhitekture u zemljama vizantijskog sveta.

Rukovodio je istraživanja tvrđava u Smederevu, Beogradu i Rasu, kao i arheološkim iskopavanjima na više značajnih arheoloških lokaliteta, poslednjih decenija posebno na Kosovu i Metohiji.

Predavač i izvan granica Srbije, autor je više od 200 naučnih studija, priloga i članaka.