EU zabrinuta zbog nagomilavanja plastičnog otpada i njegove manje reciklaže

SciTech 10. avg 202014:53 > 15:47
Izvor: Luis ACOSTA/AFP (ilustracija)

Širom Evrope raste zabrinutost da bi pad cene nafte, izazvan pandemijom kovid-19 mogao da "upropasti" potražnju za recikliranom plastikom, međutim, podaci su još uvek ne baš povezani kada se radi o tome kako je pandemija uticala na nagomilavanje plastičnog otpada, rekao je evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičijus.

Kako su uvedeni karantini širom sveta uticali na pad cene fosilnih goriva, cene nafte su pale ove godine, zbog čega je čak nova plastika postala jeftinija od reciklirane, piše agencija Rojters.

To bi moglo da utiče negativno na planove EU da podstaknu recikliranje tog teško razgradivog materijala.

EU svake godine „nakupi“ oko 26 miliona tona plastičnog otpada. Samo 30 odsto toga se  reciklira.

„Zabrinuti smo zbog mogućeg narušavanja tržišta recikliranja plastike, izazvanog niskom cenom sirove nafte, ali i zbog nagomilavanja jednokratnih maski i rukavica“, rekao je za Rojters Sinkevičijus.

„U ovom trenutku još nemamo dovoljno prikupljenih podataka, na osnovu kojih bismo izveli pouzdane zaključke po pitanju uticaja korona-krize na nagomilavanje plastičnog otpada, njegovo sortiranje, recikliranje ili bacanje“, dodao je on.

Pandemija zaustavila „zelene ciljeve“

Postrojenja za recikliranje plastike širom Evrope morala su da smanje operacije tokom pandemije, a neki kažu da je opala potražnja, jer su klijenti prosto odbacili tzv. „zelene ciljeve“, zbog uticaja pandemije na ekonomiju.

Za sada, međutim, firme i dalje ostaju na preporučenom koloseku EU – da u proizvodnji novih proizvoda do 2025. dođu do cilja da koriste 10 miliona tona reciklirane plastike, rekao je Sinkevičijus.

On je dodao da je Evropska komisija dobila „relativno malo“ zahteva od kompanija da budu izuzete ili da im bude produžen rok za pomenuti cilj, i to zbog kovid-krize, ali neke zemlje su i pre pandemije imale problema da ga dostignu.

EU će sledeće godine zabraniti neke vrste plastike za jednokratnu upotrebu, a njeni lideri su se prošlog meseca dogovorili da uvedu porez na plastični otpad koji ne može da se reciklira, kako bi došla do novca za oporavak Unije od ekonomskog haosa koji je izazvan virusom, piše Rojters.

Sinkevičijus je rekao da bi za sektor reciklaže moglo da se izdvoji i iz fonda EU za oporavak od koronavirusa, koji iznosi 750 miliona evra.