Jovanović: Servis za rezultate PCR testiranja bezbedan i jednostavan

SciTech 22. jul 202009:17 > 09:19
Podeli:
Izvor: N1

Građani koji čekaju rezultate PCR testa na kovid-19 od sada se mogu prijaviti na besplatni automatski servis na Portalu eUprave, kako bi dobili obaveštenje čim rezultati budu gotovi. Ovaj servis razvili su Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje. Servis radi od juče u 15h, a kako saznajemo u Kancelariji, interesovanje je veliko. Usluga je jednostavna, nije bilo investiranja novih sredstava da bi se pokrenula, kaže Mihailo Jovanović iz Kancelarije.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović kaže za N1 da je servis veoma jednostavan. „U dva klika građani dolaze do stranice gde treba da ostave svoj JMBG broj, svoju i-mejl adresu, i opciono broj mobilnog telefona ukoliko žele da dobiju SMS poruku. Od tada oni dobijaju notifikaciju da li je njihov PCR test gotov, čak i oni koji su ranije uradi testiranje, dobiće datum kad su uradili poslednji test. Onog trenutka kad je njihov PCR test gotov, dobiće notifikaciju u sms ili i-mejl poruci. U toj poruci ne piše da li je rezultat pozitivan ili negativan, jer to ne smemo na taj način da komuniciramo, već se samo građani informišu da je rezultat gotov“, navodi.

Ističe da je to napravljeno samo na PCR testove, ne i za druge, brze. Građani mogu da dobiju notifikaciju i za svoje ukućane, kaže, dodajući da je vrlo bezbedno jer se ne šalju putem poruka ni podaci građana ni to kakvi su rezultati testa.

„Laboratorije rade u informacionom sistemu kovid 19 i unose onog trenutka, kada su gotovi rezultati, sam rezultat i datum kad je gotov. Mi smo se povezali sa tim informacionoim sistemom na bezbedan nači i dobijamo samo datum kad je rezultat urađen i prosleđujemo tu informaciju građana“.

Ističe da sistem eUprave nema veze sa informacionim sistemom kovid 19. U razvoj portala eUprave smo ušli pre 11 godina, i portal je apgredovan ove godine, kazao je Jovanović. Portal je bezbedan, podaci su bezbedni i sve procedure smo prošli sa poverenikom za informacije od javnog značaja, dodao je, govoreći generalno o sajtu.

Na pitanje da li je ovaj servis koštao građane Srbije, Jovanović kaže – ne, jer je to jednostavna usluga, uopšte nije novi softver, usluga na postojećem portalu, bez investiranja novih sredstava.

Mnoge zemlje razvijaju mobilnu aplikaciju za praćenje kontakata. Nadležne službe, kaže Jovanović, razmatraju koliko je to bezbedno i pouzdano. „Onog trenutka kad budemo sigurni da je bezbedno i usklađeno sa našom zakonskom regulativom, krenućemo u implementaciju“, naveo je.

Sve o koronavirusu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.