Vršačka IT kompanija razvija platformu za podršku učenicima i nastavnicima

SciTech 15. jul 202015:50 > 15:55
Podeli:
Izvor: Unicef

Propter, prva startap kompanija iz Srbije u koju je Unicef investirao 97.900 dolara, razvija platformu za kreiranje sadržaja u virtualnoj realnosti, koja bi trebalo da osnaži učenike da uče kroz iskustva.

Vršačka kompanija Propter, jedna je od 11 startap kompanija iz devet zemalja, koje koriste tehnologiju za rešavanje digitalnih izazova sa kojima se suočavaju deca širom sveta, saopšteno je Unicefovog Inovacionog fonda.

Proizvodi koje razvijaju ove startap kompanije fokusiraju se na rešenja koja će pomoći da se unaprede mogućnosti za učenje ili digitalno povezivanje, a koje utiču na bolju zapošljivost.

Skoro četiri milijarde ljudi u svetu (od kojih je 29 odsto između 18 do 24 godine) nemaju pristup internetu, te su uskraćeni za sve digitalne proizvode koji značajno mogu da im unaprede kvalitet života.

Digitalni jaz između polova takođe raste, a studije ukazuju na to da je gotovo duplo više muškaraca nego žena na internetu. Ukoliko se situacija ne promeni, veliki broj mladih biće u opasnosti od zaostajanja i isključivanja iz savremenog digitalnog sveta, navodi Unicef.

Propter, koji okuplja gejmere i tehnološke entuzijaste, razvija platformu ScioXR, koja omogućava jednostavno kreiranje sadržaja virutalne i proširene realnosti (VR/AR-XR), fokusirane na STEM edukaciju, koju učenici mogu konzumirati na uređajima koji su im lako dostupni, poput pametnih telefona.

Izvor : Propter tim

STEM (science, technology, engineering and mathematics, tj. nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) je relativno nova nastavno-metodička oblast, koja podrazumeva takav pristup vaspitno-obrazovnom procesu u kojem se učenju pristupa kombinujući više naučnih disciplina, vizualizujući naučne fenomene, što omogućava lakše usvajanje znanja i dublje razumevanje naučnog procesa.

Imajući u vidu da je platforma namenjena i nastavnicima, oni će moći da koriste softver da bi napravili novi sadržaj u skladu sa svojim nastavnim programom, koji će učenici moći da koriste tokom nastave. Sa druge strane, učenici će sticati nova iskustva, dok isprobavaju sadržaje koje su pripremili njihovi nastavnici, a moći će da i sami stvaraju sadržaj koji će svi moći da konzumiraju.

Planirano je i da se ovaj proizvod može koristiti kao dodatni edukativni materijal koji će pomoći učenicima da savladaju gradivo koje bi bilo teže razumeti bez tehnologije virtualne ili proširene realnosti.

Trenutno je u toku poziv Inovacionog fonda Unicefa za startap kompanije koje razvijaju rešenja na blockchain tehnologiji. Poziv je otvoren do 27. jula. Zainteresovani više o ovome mogu saznati na https://www.unicef.org/serbia/medija-centar/vesti/inovacioni-fond-konkurs-blockchain.