Huavej pozvao Britaniju da ne žuri s odlukom o 5G

SciTech 09. jul 202011:24 > 11:28
Podeli:
Izvor: Tanjug / Chinatopix Via AP

Kineski telekomunikacioni gigant Huavej pozvao je Britaniju da ne žuri sa donošenjem skupe odluke da isključi njegovu opremu iz svoje 5G mreže, zbog sankcija SAD.

Ovaj poziv je usledio posle izveštaja da je britanska bezbednosna agencija ponovo procenila dugoročnu bezbednost Huaveja i o tome izvestila premijera Borisa Džonsona.

Na taj korak Britanija se odlučila nakon toga što su SAD u februaru blokirale pristup Huaveju američkim čipovima i poluprovodnicima, koji su srce 5G mreže, piše Frans pres.

Džonsonova vlada je ranije dozvolila Huaveju da sa svojom opremom učestvuje u razvijanju do 35 odsto britanske 5G mreže, ali pod uslovom da ostane podalje od „ključnih“ elemenata u vezi sa ličnim podacima.

No, nove sankcije su povećale verovatnoću da će Huavej morati da se sa pouzdanih američkih dobavljača prebaci na alternativne, čiju pouzdanost neće moći da garantuju britanske bezbednosne agencije.

Potpredsednik Huaveja Viktor Džang poručio je da će meseci biti potrebni da se u potpunosti sagledaju dugoročni efekti američkih sankcija.

„Pozivamo britansku vladu da još malo razmisli. Ono što hoćemo da kažemo je da se radi o dugoročnim uticajima. Potrebno je vreme. Potrebni su meseci da se oni sagledaju“, rekao je Džang.

„Ta odluka će uticati na budućnost britanske digitalne strategije i digitalne ekonomije – a to je veoma važno“, rekao je Džang.

Džonson se našao pod velikim političkim pritiskom da „otkači“ Huavej i prema Kini zauzme čvršći stav, zbog njenog odnosa prema Hongkongu i represije prema Ujgurima u zapadnom kineskom regionu Sinđjangu.

Britanski premijer je, međutim, prošle godine obećao Britancima da će im omogućiti širokopojasni pristup 5G mreži do 2025.

Huavejova oprema je već sveprisutna u britanskoj starijoj generaciji 3G i 4G mreža.

Kineska kompanija tvrdi da će 5G u narednom periodu još više dobiti na važnosti, jer se svet sve više prebacuje na rad od kuće zbog pandemije novog koronavirusa.

I britanske telekomunikacione kompanije upozoravaju da bi skidanje sve postojeće Huavej opreme moglo da ih košta milijarde funti i bile bi godine potrebne da se ona zameni.

Džang je istakao da Huavej želi da radi sa britanskim telekomnikacionim provajderima i da pronađe bezbedne alternative za američku opremu koje bi otklonile svaku sumnju.

„Želimo da budemo jasni da ćemo raditi da prevaziđemo sva ograničenja koja su nam uvedena“, rekao je Džang.

Dodao je da postojeće mreže neće biti ugrožene sankcijama, jer je njihov razvoj planiran mnogo godina unapred.

Huavej ima pohranjenu opremu u skladištima, kako bi odmah reagovao u slučaju potrebe.

Džong se indirektno osvrnuo i na Džonsonovo obećanje „5G za sve“:

„Ovo je prilika koja se Britaniji pruža jednom u životu – da preuzme vođstvo u 5G“, poručio je Džang.