Vojvodina potpuno digitalizovana

SciTech 18. maj. 201513:35 > 13:37
Podeli:
Izvor: N1

Uključivanjem digitalnog predajnika na emisionoj stanici "Crveni Čot" na Fruškoj Gori danas je u potpunosti obavljena digitalizacija emitovanja televizijskog programa na teritoriji Vojvodine.

Treće po redu isključivanje analognog signala u Srbiji i prelazak na digitalnu televiziju zajednički su na „Crvenom Čotu“ obavili državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, vršilac dužnosti direktora JP Emisione tehnike i veze Branko Gogić i predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (RTEM) Goran Karadžić.

Naglasivši da će projekat digitalizacije Srbije doneti u prvom redu tehnološki iskorak i napredak u našoj zemlji, Matić je rekla da će kasnije, analogne frekfencije koje će biti prodavane na aukciji, doneti znatne prihode za budžet Republike Srbije.

„Digitalizacija je ogroman iskorak u budućnost i omogućava da se savremene tehnologije koriste za razvoj širokopojasnog interneta, kao i telekomunikacija u zdravstvu, saobraćaju i drugim sferama društva“, rekla je Matić novinarima.

Napominjujući da je ovo treće uključivanje digitalnog signala u Vojvodini, posle Vršca i Subotice uspešno obavljeno, Gogić je istakao da je sada već izvesno da će kompletan projekat digitalizacije u našoj zemlji biti završen pre 17. juna, krajnjeg roka koji je predviđen odgovorajućim međunarodnoim dogovorom.

On je napomenuo da će emitovanjem digitalnog programa sa „Crvenog Čota“, tim savremenim televizijskim signalom, biti pokriveno više od milion stanovnika u Vojvodini.

Gogić je dodao da će od danas građani ovog područja moći da primaju i digitalni signal iz susednih zemalja Hrvatske i Mađarske.

On je istakao da je sveukupni proces digitalizacije u Srbiji koštao 37,5 miliona evra od čega je 10,5 miliona bila donacija EU iz 2010. godine, a ostalo je investirala država Srbija koja, kako je dodao, očekuje da kroz prodaju digitalne dividende ostvari prohod od oko 75 miliona evra.

Kako je najavljeno, sledeće uključivanje digitalnih predajnika biće obavljeno na emisionoj stanici Avala 25. maja, a potom slede Rudnik – Crvi Vrh, Tupižnica, Tornik – Ovčar i Deli Jovan 1. juna, dok je uključivanje emisionih stanica Besna kobila, Jastrebac, Kopaonih i Cer – Maljen prediviđeno za 15. juni.