Fajnenšel tajms: Uspon srpske tehnološke scene

SciTech 18. jun 202016:47 > 16:49
Podeli:
Izvor: N1

Samo nekoliko meseci nakon afirmativnog teksta o srpskom IT-ju u nedeljniku "Economist", jedan od najuticajnijih dnevnih listova na svetu "Fajnenšel tajms", pohvalno piše o domaćoj tehnološkoj sceni. Britanski list ističe zaokruženost domaćeg digitalnog ekosistema, dostupnost kvalitetnog IT kadra u našoj zemlji, izdvaja strance i povratnike iz inostranstva kao grupe pojedinaca koji pozitivno utiču na rast u ovom sektoru, ali ukazuje i na prepreke na putu daljeg razvoja.

Jedan od sagovornika u „Fajnenšel tajmsu“, Kosta Andrić iz ICT Hub-a, kaže da su godine krize stvorile ljude čije je razmišljanje usmereno na rešavanje problema, dok su na tržištu ostavile neiskorišćen prostor za investitore.

Andrić kaže da pored donekle očekivanog poređenja sa Berlinom kada se govori o noćnom životu, u tesktu se vuče paralela i između beogradske i, u celom svetu prepoznate, berlinske startap scene.

Posebno je istaknuto da su u poslednjih deset godina mnogi tehnološki preduzetnici izabrali baš Srbiju za mesto gde će osnovati svoje kompanije, dok neki od svetskih tehnoloških giganata svoje proizvode razvijaju baš ovde-poput Majkrosofta i NCR-a.

Ističe da su tekstovi u uglednim stranim listovima veoma važni za vidljivost Srbije u svetu investitora.

Srpska startap scena je u ranoj fazi razvoja, a celokupni sektor beleži izuzetno visok godišnji rast od 20 odsto. Na to dodaje da se poslednjih godina startap ekosistem razvio u smislu raznolikosti podsektora i biznis modela.

Kao pozitivna promena na državnom nivou ističe se strateška odluka o podizanju nivoa tehnoloških znanja pre svega kroz uvođenje programiranja u obavezni program za sve osnovce.

Na ovom generalno uspešnom putu uočene su i prepreke koje i dalje nisu savladane.

Jedna od njih, na koju ukazuju sagovornici u tekstu, je nedostatak biznis znanja koja su, pored tehničkih, potrebna za razvoj i prodaju digitalnih proizvoda i usluga na svetskom tržištu.

Kao drugu, „Fajnenšel tajms“ vidi nedovoljno brzo prilagođavanje domaćeg zakonskog okvira svetu tehnološkog preduzetništva.