Microsoft za sada neće prodavati sisteme za prepoznavanje lica

SciTech 12. jun. 202011:37 > 11:40
Podeli:
Izvor: REUTERS/Lucy Nicholson

Kompanija Microsoft saopštila je da policiji neće prodavati sisteme za prepoznavanje lica dok to pitanje ne bude regulisano na saveznom nivou, javila je agencija Rojters.

„Trenutno ne prodajemo našu tehnologiju za prepoznavanje lica američkoj policiji i nećemo je prodavati dok se ne donese zakon koji će se temeljiti na ljudskim pravima“, naglašeno je u saopštenju.

Microsoft se time pridružiio nekolicini tehnoloških kompanija koje su privremeno obustavile prodaju tih sistema zbog protesta protiv policijske brutalnosti i rasizma u SAD.

Kako je ranije ove sedmice objavio Amazon, ta kompanija uvodi jednogodišnji moratorijum na upotrebu softvera „Recognition“ u policiji, a IBM je prošle nedelje saopštio da policiji više ne prodaje svoje softvere, uz poruku da tehnologija ne bi trebalo da promoviše rasnu nepravdu.

U saopštenju kompanije Microsoft najavljeno je da ta kompanija već dugo radi na osmišljavanju načela i zakona za upotrebu softvera.

Smrt crnca Džordža Flojda u Mineapolisu, koji je preminuo nakon što mu je policajac belac kolenom skoro devet minuta pritiskao vrat, pokrenula je lavinu protesta protiv rasizma širom SAD.