Ledana ploča od 1.600 kvadratnih km će se otopiti do 2020.

SciTech 15. maj. 201511:40 > 13:09
Podeli:
Izvor: EPA

Jedna od velikih ledenih ploča na Antarktiku, "Larsen B", topi se neviđenom brzinom, tako da će se raspasti već za nekoliko godina i podići nivoe mora, upozorava NASA.

Naučnici iz laboratorije u centrali NASA-e u Pasadeni istraživali su ploču, koja se delomično raspala još 2002. godine. Rezultati su pokazali će ogromni blok leda, površine 1.600 kvadratnih kilometara, nestati do 2020. godine.

Na Antarktiku se desetak ogromnih ledenih ploča duž obale nadvija nad morem, a najveća je, otprilike, površine Francuske. „Larsen B“ se nalazi na Antarktičkom poluostrvu i „proteže“ se prema južnom vrhu Južne Amerike.

Nestanak ploče „Larsen B“ izazvaće lančanu reakciju, nalik na lavinu. Ploča će se odlomiti, a onda će ledenjaci „otklizati“ i podići nivo mora.

Analize pokazuju da se poslednjih godina značajno ubrzalo i „stanjivanje“ dva glavna ledenjaka – „Leparda“ i „Flaska“, koji su glavne pritoke ploče „Larsen B“.

Nakon pucanja ploče 2002. njihovo otapanje se jako ubrzalo, a debljina je smanjena za oko 20 metara.

„Stanjivanje“ dela ledenjaka „Flask“ ubrzalo se na 700 metara godišnje, što se može uporediti sa ubrzanjem automobila od 90 na 123 kilometara na sat – ističu naučnici.