Policijske službe u EU dobijaju oružje protiv dronova

SciTech 26. maj. 202016:09 > 16:15
Podeli:
Izvor: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Policijske snage u EU uvešće u upotrebu oružje australijske proizvodnje protiv dronova koje će im pomoći da eliminišu pretnje po nacionalnu bezbednost. Takva tehnologija je zabranjena u SAD saveznim zakonom.

Prema okvirnom sporazumu kompanije DroneShield Limited i EU, DroneGun Tactical će biti „uveden u razne policijske jedinice širom EU“, saopštila je australijska kompanija.

Direktor kompanije Oleg Vornik izvestio je EURACTIV da je sporazum sklopljen sa belgijskom policijom koja je raspisala tender u ime nacionalnih policija EU u sklopu šeme zajedničkih nabavki.

U DronŠildu kažu da sporazumom nije precizirana minimalna količina pušaka koja će biti kupljena.

Kompanija se nada da će taj posao voditi novim ugovorima sa policijskim snagama EU u budućnosti i za druge proizvode, uključujući njihov prenosivi uređaj za otkrivanje dronova RfPatrol.

DronGan taktikal, koji ima dizajn puške, nema dozvolu za prodaju u SAD, navodi se u saopštenju australijske kompanije.

Oružje funkcioniše tako što emituje signale sa antene velike snage koji „skrembluju“ i tako onesposobljavaju komande za kontrolu drona.

Većina dronova napadnuta tom tehnologijom će prekinuti let i pokušati da bezbedno sleti.

Inače, u julu će u EU stupiti na snagu novi propisi koji će omogućiti stvaranje jedinstvenog tržišta dronova u Evropi sa visokim standardima bezbednosti.

Po novim propisima će oni koji upravljaju dronom morati da imaju dozvolu nadležnih nacionalnih vlasti koja će im omogućiti da njime upravljaju i širom EU.

U aprilu je Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) dostavila Evropskoj komisiji mišljenje o upotrebi i kontroli dronova u gradovima u EU i pozvala da se regulišu bespilotne letelice u vazdušnom prostoru kako bi se umanjili rizici u vazduhu i na zemlji. 

„Sve veći broj operacija bespilotnih letelica u evropskom vazdušnom prostoru predstavlja pitanje bezbednosti i integracije vazdušnog prostora“, navodi se u mišljenju i dodaje da je zbog toga potrebna jasna regulativa. 

U preporuke Agencije uključeno je i uspostavljanje zajedničkog informacionog sistema za razmenu podataka između operatora dronova. 

Taj sistem će im pomoći da „planiraju i izvode letove bezbedno jer će tačno znati gde i kada je njihovim dronovima dozvoljeno da lete“.