Zakerberg priznao propuste Fejsbuka tokom predsedničkih izbora u SAD 2016.

SciTech 21. maj 202011:50 > 11:55
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stephen Lam

Izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg priznao je danas da je ta društvena mreža kasnila u reagovanju na mešanje u američke predsedničke izbore 2016. godine i izrazio uverenje da će biti moguće "zaštititi integritet" narednih izbora u SAD.

Fejsbuk je poput Tvitera žestoko kritikovan zbog propusta u velikim kampanjama dezinformisanja 2016. godine, uključujući i američku predsedničku kampanju. 

Priznajući da je Fejsbuk kaskao tokom poslednje predsedničke kampanje u SAD, Zakerberg je u intervjuu za BBC istakao da sprečavanje mešanja u izbore predstavlja „trku u naoružanju“ protiv zemalja kao što su Rusija, Iran ili Kina. 

„Zemlje će nastaviti da pokušavaju da se mešaju i imaćemo ovakve probleme, ali mnogo toga smo naučili od 2016. i uveren sam da ćemo moći da zaštitimo integritet narednih izbora“, koji će biti održani 3. novembra, rekao je on. 

Zakerberg je u istom intervjuu rekao da je Fejsbuk tokom pandemije koronavirusa radio na uklanjanju lažnih vesti, omogućio ljudima da budu u kontaktu sa bližnjima i pomogao malim preduzećima.