Zbog toplih okeana predstoje natprosečno topli meseci

SciTech 12. maj. 202021:55 > 15:57
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Na severnoj Zemljinoj polulopti i tropskim područjima u maju i junu će zbog toplih mora temperature biti više od proseka, najavila je Svetska meteorološka organizacija.

Ove godine su meseci do početka maja bili najtopliji ili drugi najtopliji od početka beleženja temperatura, po UN-ovoj agenciji za vreme i klimu.

Dok su prethodnih godina visoke temperature uzrokovale prirodne klimatske fluktuacije okeana, takve pojave, koje uključuju i El Ninjo, u ovoj godini ne igraju ulogu.

„Temperature vazduha i površine mora su se povećale usled klimatskih promena, a to ima veliki uticaj na ekstremne vremenske prilike poput tropskih ciklona i obrazaca padavina“, rekao je u izjavi glavni sekretar Svetske meteorološke organizacije Peteri Taalas.

Ta organizacija idućih meseci očekuje iznadprosečne padavine na prostoru Indijskog okeana, nad Australijom i zapadnim delom indonezijskih ostrva.

Manje kiše nego što je uobičajeno očekuje se u južnim i ekvatorijalnim područjima Južne Amerike, kao i na Karibima i Indijskom potkontinentu.