YouTube u SAD uvodi linkove s proverenim činjenicama pri pretragama

SciTech 28. apr 202022:47 > 23:13
Podeli:
Izvor: REUTERS/Dado Ruvić

YouTube, videoservis u vlasništvu Google-a, objavio je da će u Sjedinjenim Državama, u pokušaju borbe protiv dezinformacija na toj platformi u vreme koronavirusa, krenuti s prikazivanjem tekstova i poveznanih linkova trećih strana s proverenim činjenicama.

Informacije i članci čija je istinitost proverena prikazivaće se prilikom pretraga poput „kovid i ibuprofen“ ili „kovid-19 je biološko oružje“, ali i kod pretraga poput „je li tornado pogodio Los Anđeles“.

Društvene mreže poput Facebook-a i Twitter-a pod sve su većim pritiskom da suzbiju širenje dezinformacija vezanih za pandemiju koronavirusa, od lažnih lekova do teorija zavere.

YouTube je na svom blogu objavio kako u njegovoj mreži provere činjenica učestvuje nekoliko desetina američkih izdavača i medija, poput FactCheck.org, PolitiFact i Washington Post Fact Checker-a. Nije otkrivena celokupna lista saradnika.

YouTube je nedavno već krenuo sa stavljanjem povezanih linkova na Svetsku zdravstvenu organizaciju i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, kao i na lokalne zdravstvene službe.

Videoplatforma nije otkrila na koliko će se pretraga odsad pojavljivati linkovi s proverenim činjenicama, i najavila je da će biti potrebno „neko vreme“ da se sistem uhoda.