Male ptice mogle bi biti spas za ugrožene afričke nosoroge

SciTech 10. apr 202022:20 > 22:52
Izvor: Ilustracija

Malene ptičice crvenog kljuna koje vole da odmaraju na nosorozima, mogle bi pomoći u spasavanju ugroženih afričkih životinja od krivolovaca, pokazala je američko-australijska studija.

Nakon što su pratili u divljini crne nosoroge gotovo dve godine, naučnici su zaključili da crvenokljuni govedari „mogu delovati kao prva linija odbrane protiv krivolovaca jer se ponašaju poput stražara koji upozoravaju na potencijalnu opasnost“, prema radu objavljenom u časopisu Current Biology.

„Crni nosorozi… slepi su poput šišmiša. U pravim uslovima krivolovac im se može približiti uz vetar na pet metara, a da oni to ne primete“, kaže naučnik Roan Ploc, sa australijskog univerziteta Viktorija, koji je učestvovao u istraživanju.

Nosorozi, koje su u južnoafričkom parku Hluhluwe-iMfolozi, posmatrali naučnici „mnogo su bolje predosećali opasnost i uspešnije izbegavali ljude“ kad su im na leđima bile ptice koje bi se oglasile čim bi otkrile da im se neko približava.

Čak i kad bi se naučnici uspeli približiti nosorogu „oni s govedarima na leđima, otkrili su da im se čovek približava u sto posto slučajeva na prosečnoj udaljenosti od 61 metra, što je četiri puta veća udaljenost u odnosu na slučajeve kad nosorozi nisu imali pomoć ptica“, navodi se u radu.

Crni afrički nosorozi izuzetno su ugrožena vrsta i širom Afrike ih je u 2018. bilo tek 5.630 jedinki, prema Međunarodnom udruženju za zaštitu prirode.

Naseljavanje ptica govedara, čiji se broj takođe smanjio, predstavljalo bi veliku dobrobit za nosoroge koji bi mnogo ranije mogli otkriti približavanje krivolovaca i tako izbeći da ih otkriju, kaže Ploc.