Nemačka testira mobilnu aplikaciju za praćenje širenja zaraze koronavirusom

SciTech 02. apr 202015:31 > 15:34
Podeli:
Izvor: Shutterstock

U Nemačkoj se velikom brzinom radi na razvoju aplikacije za mobilni telefon koja bi pratila širenje zaraze koronavirusom, a za upotrebu aplikacije se založila i nemačka kancelarka Angela Merkel.

„Ako testiranja pokažu da se pomoću aplikacije mogu bolje pratiti putevi zaraze onda ću se založiti za to da se ova tehnologija preporuči građanima“, rekla je Angela Merkel.

Ona je dodala da bi u tom slučaju i sama koristila ovu aplikaciju.

„Naravno da sam i sama spremna da koristim ovu aplikaciju i time eventualno pomognem i drugima“, rekla je Merkel, koja se nalazi u kućnom karantinu zbog sumnje u zarazu koronavirusom. Ona je naglasila da bi upotreba aplikacije bila na dobrovoljnoj osnovi.

Testiranje na vojnicima

Trenutno se u jednoj berlinskoj kasarni vrši testiranje aplikacije pomoću koje bi se pratili putevi zaraze.

Aplikacija, koju je razvio Institut Frauenhofer, temelji se na Bluetooth tehnologiji i funkcionisala bi po načelu razmene podataka između dva mobilna koji se nađu u blizini.

„Svaki kontakt koji prelazi kritični razmak i koji traje duže od nekoliko minuta se čuva na 20 dana“, objašnjava Tomas Vigand, direktor Instituta, za dnevnik Tagesspiegel.

Tako bi se stvorila mapa eventualnog širenja virusa.

Aplikacija, kako kaže Vigand, čak može da prepozna da li se između dva mobilna nalazi neka prepreka poput zida.

Ciljana upotreba testova

Aplikacija bi funkcionisala tako da se kod osobe kod koje je pronađen virus, u dogovoru sa zdravstvenom ustanovom, u mobilni upiše podatak o zarazi. Tada bi ta informacija bila poslata svim korisnicima aplikacije koji su se u poslednjih 20 dana nalazili u blizini zaraženog, koji bi nakon toga mogli biti testirani na virus. Time želi da se postigne i to da se ograničeni broj testova na koronavirus primeni ciljano.

Aplikacija pritom ne prenosi lične podatke zaraženog, nego samo informaciju o zarazi, koja se zatim ciljano prenosi osobama koje su se poslednjih 20 dana nalazile u blizini.

Upotrebu ove aplikacije nemačka vlada vidi kao sredstvo u borbi protiv širenja zaraze, posebno nakon što sadašnje mere, koje ograničavaju kretanje i socijalne kontakte, budu ublažene.

Primarna zaštita podataka

Prvobitna ideja ministra zdravlja Jensa Špana (CDU), po kojoj je aplikacija trebalo da šalje i lične podatke, odbačena je nakon žestoke kritike opozicije, ali i koalicionog partnera Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD).

Primenu aplikacije koja ne šalje lične podatke zaraženog podržavaju sve parlamentarne stranke.

Prema ispitivanju javnog mnijenja instituta YouGov, polovina ispitanih građana podržava instalaciju aplikacije za praćenje širenje zaraze, dok je 38 posto protiv.

Sve informacije o koronavirusu u našem Blogu uživo, kao i na stranici Koronavirus.