Tviter uklonio dve poruke brazilskog predsednika o koronavirusu

SciTech 30. mar. 202013:15 > 13:15
Podeli:
Izvor: AP Photo/Andre Borges

Dve poruke brazilskog predsednika Žaira Bolsonara na Tviteru u kojima preispituje mere karantina čiji je cilj da ograniči širenje koronavirusa, uklonjene su uz objašnjenje da krše pravila te društvene mreže.

Ultradesni predsednik postavio je nekoliko snimaka koje ga prikazuju u nepoštovanju vladinih preporuka socijalnog distanciranja jer se družio sa sledbenicima na ulicama Brazilije i pozivao ih da učestvuju u privrednim aktivnostima zemlje.

Dve poruke uklonjene su i umesto njih pojavilo se obaveštenje Tvitera o tome.

Tviter je u saopštenju objasnio da je proširio globalna pravila o objavama koje su u suprotnosti s javno-zdravstvenim preporukama zvaničnih izvora i mogla bi povećati rizik za prenošenje bolesti koju izaziva koronavirus.

U jednom od uklonjenih videa Bolsonaro kaže uličnom trgovcu: „Ono što sam čuo od ljudi je da žele da rade“.

„Od početka govorim da ćemo biti oprezni, da stariji od 65 ostaju kod kuće“, dodao je predsednik koji je upravo napunio 65 godina.

„Ne možemo stajati na mestu, strahuje se da ćemo, ako ne umremo, gladovati“, kaže prodavac, a Bolsonaro odgovara: „Nećete umreti!“

U drugom video predsednik poziva na povratak normalnom životu propitujući smislenost mera karantina koje su uveli neki guverneri i gradonačelnici u toj južnoameričkoj državi u okviru borbe protiv širenja koronavirusa.

„Ako se ovako nastavi, uz nezaposlenost koja će narasti, kasnije ćemo imati vrlo ozbiljni problem koji ćemo godinama rešavati“, kazao je o merama izolacije.

„Brazil ne sme stati ili se pretvoriti u Venecuelu“, kazao je kasnije Bolsonaro novinarima.

U Brazilu su zaražene 3.904 osobe, a preminulo je njih 114.

„Neki žele da ućutim i sledim preporuke“, kaže Bolsonaro. „Koliko puta lekar ne sledi protokole?“

„To je život, svi moramo umreti jednog dana“, kazao je.

Bolsonaro epidemiju koronavirusa upoređuje s gripom.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.