Blokada zbog koronavirusa očistila vazduh nad Evropom

SciTech 30. mar. 202007:45 > 07:51
Podeli:
Izvor: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Od uvođenja mera ograničavanja kretanja i aktivnosti zbog koronavirusa, u urbanim područjima širom Evrope smanjen je nivo zagađenosti vazduha, pokazuju u ponedeljak najnoviji satelitski snimci.

Snimke satelita Sentinel-5 pokazuju da je u razdoblju od 5. do 25. marta u velikim gradovima, među kojima u Briselu, Parizu, Madridu, Milanu i Frankfurtu, zabeleženo smanjenje prosečnog nivoa štetnog ugljen dioksida u poređenju sa istim razdobljem godinu ranije.

To se poklapa s uvođenjem mera ograničenja saobraćaja, najvećeg izvora ugljen dioksida, i smanjenjem proizvodnje u fabrikama koje ispuštaju štetne gasove u velikom broju evropskih zemalja usled pandemije koronavirusa.

Novi snimci, koje je objavila Evropska svemirska agencija (ESA) a analizirao Evropski savez za javno zdravstvo (EPHA), pokazuju smanjenu gustinu gasa ugljen dioksida, koji može uzrokovati respiratorne probleme i rak.

Dnevne vremenske prilike mogu uticati na nivo zagađenosti atmosfere, pa satelitski snimci uzimaju 20-dnevni prosek i zanemaruju podatke uzete u vreme oblačnih dana.

Podaci Evropske agencije za okolinu (EEA) pokazuju sličan trend u razdoblju od 16. do 22. marta.

U Madridu, prosečan nivo ugljen dioksida pala je za 56 posto na nedeljnom nivou nakon što je španska vlada 14. marta zabranila sva putovanja osim apsolutno nužnih.

EPHA ističe da ljudima koji žive u zagađenim gradovima preti veća opasnost od zaraze Covidom-19, jer produžena izloženost vazduhu lošeg kvaliteta može oslabiti imunološki sistem.

Kina je u februaru, kada je vlada uvela stroge mere ograničenja kretanja radi suzbijanja epidemije koronavirusa, takođe zabeležila pad nivoa zagađenja ugljen dioksidom u gradovima.

Zagađenost vazduha uzrok je oko 400.000 preuranjenih smrti svake godine u Evropi, podaci su EEA.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.