Australija osnovala agenciju za istraživanje svemira

SciTech 19. feb. 202015:01 > 15:06
Podeli:
Izvor: Tanjug/NASA via AP

Australija je zvanično oformila agenciju za istraživanje svemira zahvaljujući kojoj bi privredne aktivnosti u tom sektoru trebalo da budu utrostručene do 2030. godine.

Australijski premijer Skot Morison zvanično je otvorio sedište agencije u Adelejdu, glavnom gradu Južne Australije.

„Svemir golica našu maštu i nadahnjuje nas. Podstiče razvoj novih tehnologija koje poboljšavaju život na Zemlji i nudi ogromne mogućnosti za privredu i poslovanje“, istakao je Morison u saopštenju.

Rad agencije biće poduprti snažnim međunarodnim angažmanom, saopštila je australijska vlada.

Cilj je do 2030. godine utrostručiti vrednost australijskog sektora povezanog sa svemirom i otvoriti 20.000 radnih mesta. Njegova bi vrednost trebalo da dosegne 12 milijardi australijskih dolara (osam milijardi američkih dolara), rekla je australijska ministarka industrije Karen Endrjus.

Premijer je dodao da Australija želi da obezbedi veći udeo u globalnim privrednim aktivnostima povezanim sa svemirom koje bi do 2040. godine trebalo da premaše vrednost od 1.000 milijardi dolara.

Direktorka agencije Megan Klark naglasila je pak da će javnosti omogućiti uvid u kontrolu misija u svemiru, što će verovatno biti presedan na globalnom nivou.

U agenciji je trenutno zaposleno samo 20 ljudi a novi će radnici biti regrutovani iz celog sveta, rekla je Klark, dodajući i da već razgovaraju o saradnji sa američkom NASA i Evropskom svemirskom agencijom.

Trenutno Australija u sektoru povezanom sa istraživanjem svemira zapošljava oko 10.000 ljudi. Vredan je oko 3,9 milijardi australijskih dolara a uglavnom je usmeren na proizvodnju satelita, opremu za podršku na Zemlji i industriju lansiranja.

Vlada je najavila i gotovo 700 miliona dolara ulaganja u svemirski sektor, uključujući 150 miliona dolara koji bi domaćim kompanijama trebalo pomoći da obezbede narudžbine za misiju NASA „Moon-to-Mars“.

Australija je bila treća zemlja u svetu, nakon SAD-a i tadašnjeg Sovjetskog Saveza, koja je izgradila i lansirala satelit 1967. godine.