Pronalazak studenta iz Trstenika koji čisti vazduh i atmosferu

SciTech 03. feb. 202017:05 > 17:08
Podeli:
Izvor: Promo

Stefan Unić, student druge godine Visoke tehničke mašinske škole iz Trstenika, postao je poznat u svetu nauke otkrivajući uređaje koji imaju primenu u svakodnevnom životu.

Kako je saopštila Visoka tehnička mašinska škola, uređaji se smatraju „neutralizatorima zračenja koji čiste vazduh i atmosferu“.

„Personalizovani orgonit“ je pronalazak za koji je Stefan dobio i ponude iz inostranstva, ali koje je odbio, kako se navodi, želeći da uređaj ostane u Srbiji.

U saopštenju piše da je u toku patentiranje uređaja, kao i da se mladi pronalazač nada da će mu se neko iz Srbije javiti i pomoći u realizaciji plana.

„S obzirom da je vazduh u Srbiji takav da ne može da se diše, mislim da bi ove uređaje trebalo imati u svakoj kući kako bi nas štitili od zračenja, čistili vazduh i atmosferu. Ovi uređaji su naučno dokazani još 1989. godine, samo ih je trebalo pronaći u polju nauke i osmisliti kako bi trebalo da izgledaju“, rekao je Stefan Unić.

Uniće je nosilac domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, mentor je mladim naučnim timovima iz Srbije i koordinator raznih projekata.