Šarčević najavio Centar za veštačku inteligenciju u Beogradu, a i fabriku robota

SciTech 24. dec 201917:29 > 17:34
Izvor: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je u Kragujevcu da će Beograd imati "jako brzo" Centar za veštačku inteligenciju, a u planu je i fabrika za proizvodnju robota za oblast obrazovanja.

„Najverovatnije ćemo imati jako brzo Centar za veštačku inteligenciju u Beogradu, gde je bivša Viša vaspitačka, i to sa kompanijom Net Dragon, i ugovori će biti negde do Nove godine potpisani i već ide oprema Centra za promociju nauke“, izjavio je Šarčević i dodao da je usvojena i strategija veštačke inteligencije.

Prema njegovim rečima treća faza je Razvojni centar za 120 inženjera iz te oblasti, i to će biti i fabrika za proizvodnju robota za „Pojas i put“, za inicijativu 16 zemalja plus Kina, za oblast obrazovanje. 

Šarčević je u Osnovnoj školi „Moma Stanojlović“ uručio deset bespilotnih letelica, koje su nabavljene u okviru projekta „Za lepu školu“ i donacija su Rotari klubova iz Čačka, Kraljeva i Kragujevca. 

„Ovo rade samo razvijene zemlje u Skandinaviji i zaista je retko da nađete u zemljama u okruženju da deca već programiraju dronove i to je nešto što ćemo raditi dalje“, rekao je Šarčević.