Pronađen najstariji fosil drveta

SciTech 19. dec. 201923:23 > 23:27
Podeli:
Izvor: N1

U napuštenom kamenolomu na teritoriji Njujorka naučnici su pronašli najstarije fosilne ostatke stabala, stare 386 miliona godina, a veruje se da se šuma u kojoj su rasla protezala sve do Pensilvanije.

Prema onome što je do sada utvrđeno, ovi fosili su dva do tri miliona godina stariji od do sada nastarijih fosilnih ostataka drveta, koji su pronađeni u državi Njujork.

Naučnici sa britanskog Univerziteta Kardif, američkog Univerziteta Binghamton i Muzeja države Njujork pre deset godina su počeli da istražuju lokaciju u podnožju Ketskil planina u Dolini Hadson.

Od tada su obeležili više od 3.000 kvadratnih metara na kojima postoje ostaci šume. Identifikovali su dve vrste drveća koje više ne postoje – cladoxylopsids i archaeopteris, a postoji i treća vrsta koja još nije identifikovana.

„Reč je o izuzetno staroj šumi iz takozvaniog početka vremena, kada je naša planeta postajala zelena, a drveće je postajalo normalan deo sistema Zemlje“, rekao je paleobotaničar Kris Beri sa Univerziteta Kardif, prenosi BBC.

Zaključeno je da je šuma nestala u nekoj velikoj poplavi, jer su naučnici na toj lokaciji pronašli i fosilne ostatke ribe.

Šuma potiče iz perioda koji označava prelazak iz potpuno ogoljene planete u planetu pokrivenu drvećem.

Beri kaže da će proučavanje pronađenih fosilnih ostataka pomoći naučnicima da bolje razumeju na koji način je drveće evoluiralo i kako je počelo da „udiše“ ugljendioksid iz atmosfere.