Nagrada PKS za najbolju doktorsku disertaciju koja ima aplikativnu ulogu

SciTech 04. dec 201911:35 > 11:44
Podeli:
Izvor: Brainz TV

Dr Ivana Mitrović, naučna saradnica na Katedri za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta Novi Sad, Univerziteta u Novom Sadu, dobitnica je prestižne nagrade Privredne komore Srbije (PKS) za najbolju doktorsku disertaciju koja ima aplikativnu ulogu u unapređenju privrednog ambijenta Republike Srbije i povezivanju nauke i privrede, javlja Brainz TV.

Kako piše Brainz, članovi žirija PKS koji čine najveći stručnjaci iz zemlje dodelili su priznanje dr Ivani Mitrović za doktorsku disertaciju pod nazivom „Optimizacija biosinteze antagonista skladišnih patogena jabuke primenom Streptomyces hygroscopicus“. Jedan od osnovnih kriterijuma za dodelu nagrada pri ocenjivanju radova bio je primenljivost u privredi, sa akcentom na ekonomičnost datog rešenja.

Naučnica saradnica, dr Ivana Mitrović angažovana je na studijskom programu Biotehnologija na Tehnološkom fakultetu Novi Sad gde se već nekoliko godina bavi istraživanjima iz oblasti razvoja tehnologije za proizvodnju biopesticida.

„Smatram da ulaganje u nauku predstavlja najbolju investiciju u budućnost naše zemlje jer bez nauke nema ni bolje privrede, ni bolje industrije pa samim tim ni napretka. Srećna sam što je ova prestižna nagrada po prvi put otišla u Novi Sad. Koristim priliku da se još jednom zahvalim PKS na ovom priznanju koje će svakako biti dodatni podstrek u daljem razvoju moje naučne karijere. Drago mi je da mogu na ovaj način da promovišem Tehnološki fakultet Novi Sad i naš Univerzitet“, navela je laureatkinja, dr Ivana Mitrović.

PKS je dodelila godišnje nagrade za najbolje doktorske disertacije u školskoj 2017/2018. godini i nagrađeno je 11 disertacija sa originalnim naučnim doprinosom i velikim mogućnostima primene u privredi.

Brainz TV je platforma koja informiše o nauci, obrazovanju i kulturi. Upoznajte naše genijalce na Brainz TV, koja je deo United Media u okviru koje posluje i TV N1.