Android 10 – nove funkcije

SciTech 30. okt 201920:27 > 20:31
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Google nas je navikao da svake godine izbacuje novu verziju Android sistema, pa tako ni ovaj put nije bilo presedana, zvanično, verzija deset postala je dostupna 3. septembra 2019.

Google se uvek potrudi da svaki novi OS donese neka poboljšanja i unapređenja, ali isto tako ume i da svoj novi sistem unazadi iz nekih njima znanih razloga. Iako je prvobitni naziv za ovu verziju bio Andriod Q, Google ga je zvanično objavio pod imenom Android 10.

Kao i svaki početak distribucije novog sistema na mobilne uređaje, je relativno spor. Ekskluzivu čine Google-ovi telefoni, danas su to Pixel modeli dok se nekada ranije ta serija zvala Nexus, koji prvi dobijaju novu „desetku“, a pored Google-a, OnePlus 7T/7T PRO su modeli koji iz fabrike izlaze sa najnovijom verzijom. Što se tiče ostalih poput Samsung, Huawei, LG, ASUS, Motorola, Nokia, Sony, Xiaomi i drugih, oni će morati da Android 10 prilagode svojim telefonima i njihovom korisničkom interfejsu – naravno ovo važi za njihove top modele.

Google je sa objavom Android 8.0 Oreo verzije ujedno i pokrenuo projekat pod nazivom Project Treble, koji proizvođačima treba da obezbedi mnogo lakšu tranziciju same nadogradnje operativnog sistema. Iako i pored toga taj proces zahteva neko vreme, nadamo se da će i ostali proizvođači što pre ponuditi nadogradnje za svoje uređaje.

Šta nam novo donosi desetka?

Tamna tema, nove gestikulacije, poboljšana sigurnosna podešavanja, nov način upravljanja lokacijama, fokus mod, titlovanje uživo, unapređen sistem notifikacija ili obaveštenja su samo neka unapređenja u novom Android sistemu. Pa krenimo redom.

Dark theme

Iako neki proizvođači već imaju neka slična rešenja koja su implementirali u svoje modele, sada je to Google nativno ubacio u svoj OS pa će tako sve sistemske Google-ove aplikacije podržavati tamnu temu.

Da biste je uključili potrebno je da odete u podešavanja telefona, potom u displej i tu ćete videti opciju dark theme ili tamna tema u zavisnosti da li je jezik interfejsa telefona na srpskom ili engleskom. Postoji i drugi način na koji možete da je aktivirate, a to je ulaskom u panel gde su prečice za WiFi, Bluetooth, mobilne podatke itd, gde možete naći i prečicu za tamnu temu.

Ako je slučajno ne vidite, na dnu prozora ili panela gde su sve te prečice videćete nacrtanu olovku, klikom na nju otvara vam se dodatni spisak prečica gde će biti i „dark theme“, koju prostim prevlačenjem u gornji prozor možete ubaciti, a naravno možete i reorganizovati raspored prema vašim afinitetima.

Ne podržavaju sve aplikacije automatski tamnu temu, ali i dosta njih imaju mogućnost unutar njihovih podešavanja izbor tamne teme, a ako ne, onda vam ostaje da sačekate neko naredno ažuriranje same aplikacije.

Korišćenje tamne teme ujedno može da bude i prednost u pogledu trajanja baterije, i to kod telefona koji imaju OLED ekrane, jer gde god su na telefonu crni prozori tu su pikseli isključeni i automatski se vrši ušteda u potrošnji energije.

Izvor : N1

Gesture navigation

Sa Android 10 stiže nam i nov način kretanja kroz OS. Navigacioni meni se dugo nije menjao, pa je Google sa Android 9 verzijom to malo promenio i ubacio par gestikulacija kao komande, uz zadržavanje back i home tastera. Dok je kod najnovije verzije totalno izbacio dugmiće kao tastere i kretanje se kompletno vrši putem gestikulacija ili swipe komandi, tako da na dnu ekrana više nemamo one čuvene tastere na koje smo navikli. Ako želite da otvorite meni sa aplikacijama, dovoljno je da pređete prstom preko ekrana na gore i otvoriće vam se meni. Ovo možete da uradite na bilo kom delu ekrana tj. možete sa sredine ili samog vrha, kao i sa dna naravno. Ako ste u nekoj aplikaciji i želite da odete na početni ekran potrebno je uraditi istu prethodnu komandu, ali je potrebno uraditi to na dnu ekrana, na taj način videćete glatku animaciju vraćanja na početni ekran. Za ulazak u meni sa svim otvorenim aplikacijama potrebno je takođe preći prstom na gore sa dna ekrana uz blagu zadršku gde ćete videti da vam se sa leve strane pojavljuju sve otvorene aplikacije. Ovo možete uraditi ili sa početnog ekrana ili ako ste već u nekoj aplikaciji. Odatle ih možete listati i pogledati šta sve imate otvoreno, naravno možete ući u svaku aplikaciju prostim izborom tj. klikom ili tap-om na njen prozor, a možete ih i zatvarati jednostavnim swipe-om na gore, na taj način simulirate kao da je bacate i da vam više nije potrebna. Ako imate više aplikacija otvorenih možete se veoma glatko kretati između njih, i to možete uraditi na dva načina. Prvi ste već pročitali u redovima iznad, a drugi način se oslanja na prelazak („šaltanje“) u levo ili desno na dnu prozora. Pri korak je swipe u desno na dnu prozora, i automatski dok to radite prati vas tranzicija prelaska u drugu aplikaciju, na taj način možete listati i vraćati se nazad na aplikaciju koju želite. Ujedno ako ste na početnom ekranu možete isto preći na dnu ekrana u desno i automatski ulazite u poslednju otvorenu aplikaciju.

Verovatno ste se pitate pa kako ćemo se vraćati korak unazad kada dugmeta za to nema. Ova gestikulacija je veoma jednostavna, sve što je potrebno jeste da pređete od ivice ekrana u desno ili levo u zavisnosti sa koje strane radite ovo. Ako vam je telefon u desnoj ruci, lagani swipe sa desne ivice ka sredini telefona vas vraća jedan korak unazad, naravno ovo možete uraditi i ako vam je telefon u levoj ruci i jednostavnim prelaskom sa leve ivice ekrana ka sredini. Dodatno ova gestikulacija može da se izvede i sa vrha ivice, a ujedno može i pri dnu, ali ne baš skroz do samog dna, tako da niste uslovljeni da je dugme za unazad fiksirano samo u određenom delu ekrana. Jedan mali dodatak za back dugme, ako imate otvoren Google Play Store, Gmail, neku drugu aplikaciju ili sajt koji ima dodatni meni koji se otvara swipe-om sa leve strane, možete naići na male poteškoće prilikom otvaranja tog menija pošto ista gestikulacija je u stvari i korak unazad. Ovo možete rešiti tako što ćete dodirnuti samu ivicu leve strane ekrana i sačekati malo, na taj način otvoriće vam se početak tog menija, i potrebno je samo da ga „gurnete“ u desno. Postoji i još jedan, možda lakši, način a potrebno je da uradite klasičnu gestikulaciju za vraćanje unazad ali samo ovaj put to uradite pod nekim uglom od 40-45 stepeni prema dnu telefona. Malo vežbe i videćete da je veoma jednostavno, a sam navigacioni meni je moguće podešavati, pa je tako pored najnovijih gestikulacija, moguće birati između sistema kao na Android 9 sa dva dugmeta ili sva tri dugmeta.

Izvor : N1

Digital wellbeing i Focus mod

Google je u prethodnoj verziji svog operativnog sistema predstavio digital wellbeing, a sada u novijoj iteraciji nam donosi dodatna poboljšanja. Ovde možete da pratite koliko vremena provodite u aplikacijama, koliko puta ste otključali telefon, koliko notifikacija vam je stiglo itd. Možete i za svaku aplikaciju da postavite vremenski limit koliko ćete moći da je koristite, a unapređenje u novom OS je da sada u meniju za sve otvorene aplikacije možete videti koliko vam je vremena ostalo. Kada vreme istekne, aplikaciju možete pokrenuti tek sutradan ili pak ući u podešavanja i isključiti limit.

Focus mod je potpuno nova sekcija u Digital wellbeing delu i omogućava vam da aplikacije koje izaberete pauzirate i na taj način sprečite dolazne notifikacije i poruke, a ujedno i da te aplikacije otvorite. Možete uključiti Focus mod iz podešavanja gde je i Digital wellbeing ili iz menija gde su prečice za WiFi itd. Ako prečica nije tu, na sličan način je možete postaviti kao u objašnjenju za tamnu temu na početku ovog teksta.

Izvor : N1

Sigurnost i privatnost

Što se tiče sigurnosti i privatnosti Google pokušava da ovo podigne na što veći nivo i da svoje korisnike zaštiti po ovom pitanju, mada pitanje je da li tu uopšte ima pomoći i šta mi uopšte možemo da uradimo po tom pitanju. Da, sa Android 10, Google donosi posebne sekcije za sigurnost i privatnost, da bi na taj način mogli što bolje da kontrolišemo šta radimo. Security deo je iako izdvojen ostao manje više isti, a najveće unapređenje se odnosi na mogućnost dobijanja manjih sistemskih zakrpa vezanih za sam OS. Google ovo naziva Project Mainline, i u suštini predstavlja mogućnost ažuriranja samog srca Android OS deleći osnovne komponente OS na manje pakete koje će se distribuirati kroz Google play infrastrukturu. Na taj način Google će mnogo brže uspeti da pošalje ažuriranja krajnjim korisnicima, jer sami vendori neće morati da „čačkaju“ i prepravljaju za svoje modele, a i sami operateri takođe neće morati da daju zeleno svetlo za ažuriranja što bi na kraju produžavalo vreme pristizanja samog ažuriranja.

Privacy deo kao što smo rekli takođe je dobio svoju sekciju, dodatno je malo redizajniran, i unapređen je menadžer dozvola gde su razvrstane aplikacije po sekcijama za kameru, kalendar, lokaciju itd. Ako izaberete location deo da vidite kojim sve aplikacijama ste dozvolili ili niste lokaciju dočekaće vas i treća opcija koja vam omogućava da aplikacija koristi lokaciju samo dok je ta aplikacija aktivna, tj. dok je koristite. Ujedno što se tiče aktivnosti na vebu, samih aplikacija, istorija lokacija gde ste sve bili, YouTube istorija, sve je to konsolidovano i spakovano na jedno mesto. Tako da možete pratiti, gde će vas linkovi ka tome odvesti na veb pretraživač ili eventualno isključiti sve ove opcije.

Izvor : N1

Notifikacije

Potpuno nov način upravljanja pristiglim obaveštenjima nam donosi desetka, sada je moguće za svako obaveštenje izabrati da li hoćemo da dobijamo obaveštenja putem zvuka ili ćemo ih utišati. Ujedno će se notifikacije razvrstati prvo na one gde smo to omogućili, a onda ispod njih naći će se one koje će se samo „tiho“ pojaviti. Još jedna novina ogleda se u tome što će se pored poslednje pristiglih obaveštenja stajati malo zvono koje će vam to jasno staviti do znanja, a ujedno takva obaveštenja će biti na samom vrhu.

Izvor : N1

Pored svega ovoga Android 10 donosi još mnogo unapređenja kao i novih mogućnosti, a verovatno ćemo zaboraviti neku. Google je predstavio mogućnost titlovanja svakog audio ili video materijala, bilo da to gledate na internetu ili preko YouTube-a, ili gledate video snimak sa vašeg telefona, a Google ovo naziva Live Caption. Ujedno ovo treba da bude moguće i u situacijama kada nemate WiFi ili 4G konekciju, a trenutno ovo je dostupno samo za Pixel 4/4XL modele, koje je Google predstavio 15. oktobra. Ako su glasine, koje se mogu naći po internetu, tačne vlasnici Pixel 3/3XL i 3a/3aXL mogu da očekuju da ovo bude dostupno i na njihovim telefonima u decembru ove godine.

Dve nove mogućnosti koje možete pronaći u podešavanjima, u sekciji Pristupačnost ili Accessibility jesu Sound Amplifier i Live Transcribe. Sound Amplifier vam omogućava da pojačate zvuk iz okruženja na vaše slušalice, pri tom može se birati da li će se zvuk uzimati sa mikrofona telefona ili samih slušalica. Ovde možete podešavati nivo čišćenja zvuka, kao i jačinu izlaznog signala, uz mogućnost dodatnog štelovanja za levi i desni kanal pojedinačno. Live Transcribe je zgodna alatka, koju možete pokrenuti i iz glavnog menija sa aplikacijama, a omogućava vam transkripciju u realnom vremenu dok govorite. Veoma zanimljiva opcija i treba napomenuti da je podržan i naš jezik, ali aplikacija da bi radila zahteva internet konekciju. Možete čuvati do tri dana sve vaše beleške, a ujedno ova aplikacija podržava tamnu temu. Aplikacija radi sasvim korektno, razume skoro sve što kažete, ali mana je što znakovi interpunkcije nisu podržani.

Izvor : N1

Dodatna promena vidi se i u podešavanjima za WiFi, pa tako sada možete podeliti vaš Wifi sa drugima putem QR koda, a ujedno može se i videti sama šifra za vašu mrežu.

Za sve one koji ne vole automatsku rotaciju ekrana, Android 10 donosi mogućnost da, iako vam je isključena ova opcija, prilikom postavljanja telefona u vodoravni položaj, vam se pojavi u donjem desnom uglu mala prečica koja će vam ako je izaberete rotirati ekran. Smart reply omogućava da mnogo jednostavnije baratamo sa pristiglim porukama, pa tako ako nam neko pošalje neki link, više ne moramo da ulazimo u tu poruku pa da tek onda kliknemo na to. Sada sa početnog ekrana u okviru pristigle poruke možete otvorite link, ili prečicu za Google Maps itd…

Izvor : N1

Android 10 je svakako veoma zanimljivo parče softvera i jednom kada se naviknete na njega, verovatno će vam biti neobično ako slučajno uzmete neki telefon od neke druge osobe koji ima prethodnu verziju OS. Sitnih unapređenja ima još i zahtevalo bi još mnogo redova teksta, a verujemo da ćete ih i sami pronaći.

Od Google očekujemo u budućnosti još bolji pomak, a za početak barem da vrati Android Beam opciju koju je izbacio u ovoj verziji, ili da ubaci mogućnost snimanja razgovora, da ne moramo da jurimo druge aplikacije za to…