Vikimedija u obrazovanju: Ide li Srbija u korak sa svetom

SciTech 11. okt 201919:19 > 19:22
Podeli:
Izvor: N1

U Beogradu je u toku trodnevna međunarodna konferencija Vikipedijanaca i Vikimedijanaca iz srednje i istočne Evrope u organizaciji Vikimedije Srbije.

Кonferencija obrađuje teme poput Vikipedije i ostalih Vikimedijinih projekata, slobodnog znanja, dostupnih alata, ali i međusobne saradnje volontera iz ovog dela Evrope. Događaj okuplja skoro 100 učesnika iz više od 30 zemalja.

Konferenciju su otvorili predstavnici Vikimedija Srbije, Ministarstva kulture i Ministarstva telekomunikacija. U toku ova tri dana, obraćaće se i predstavnici obrazovnog sektora, kompanija, turističke organizacije Srbije i drugi.

Jedna od glavnih tema konferencije je može li se i na koji način Vikipedija koristiti u obrazovanju.

Nebojša Ratković iz Vikimedija Srbije kaže za N1 da se ona koristi u obrazovanju duži niz godina, a da osnovna ideja od koje se polazi jeste da treba u akademskom okruženju širiti ideju o slobodnom i svima dostupnom obrazovanju i da se podiže svest o značaju upravo takve vrste znanja i informacija.

„Obrazovni program Vikimedija Srbija i jeste namenjen obrazovnim i naučnim institucijama u Srbiji, mi i sarađujemo sa više od 50 tih institiucija, a i imamo dugu tradiciju upravo primene Vikipedije u nastavi“, kaže on.

Ratković dodaje i da u tom smislu ne zaostajemo za drugim zemljama.