RSE: Aktivisti tvrde da Rusija zloupotrebljava tehnologiju za prepoznavanje lica

SciTech 09. okt 201911:45 > 11:51
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Aktivisti za ljudska prava tvrde da se tehnologija nadzora u Rusiji koristi kao instrument u borbi protiv neistomišljenika i da se sve većim korišćenjem tehnologije za prepoznavanje lica krše ustavna prava gradjana na privatnost.

Kako piše Radio slobodna Evropa na engleskom jeziku, Alena Popova, moskovska pravnica i ugledna aktivistkinja za prava žena, najavila je podnošenje tužbe, insipirisana, kako je navela, saznanjem da su u aprilu 2018. korišćene kamere za prepoznavanje lica za identifikaciju učesnika protesta ispred zgrade parlamenta protiv zastupnika kojeg je nekoliko žena optužilo za seksualno uznemiravanje.

Zbog učešća na tom protestu sud ju je kaznio s 20.000 rubalja (282 evra) jer je, prema presudi, prekršila stroge ruske zakone o javnim okupljanjima.

Poslednjih godina Rusija se postavila kao vodeća sila u razvoju tehnologije prepoznavanja lica. Kancelarija gradonačelnika Moskve je 2017. godine objavila da je u glavnom gradu aktiviran sistem za prepoznavanje lica sa 3.000 kamera.

Tehnologija je testirana naredne godine, za vreme fudbalskog Svetskog kupa, čime je utaban put za njenu ekspanziju koja je usledila. Do kraja 2019. grad planira da ažurira 40 odsto od svojih 162.000 kamera sa službenim ciljem da pomogne u identifikaciji prekršilaca, piše RSE.

Porast korišćenja tehnologije nadgledanja doveo je do nadzora u mnogim zemljama koje su proširile upotrebu tehnologije za prepoznavanje lica.

„Uporni napori da se ućutka civilno društvo“

U Rusiji se povećanje poklopilo s onim što protivnici Kremlja i borci za ljudska prava opisuju kao uporne napore da se ućutka civilno društvo i suzbiju glasovi neistomišljenika – otkako se Vladimir Putin kao predsednik vratio u Kremlj 2012.

Popova nije sama u kampanji protiv sve češće upotrebe ruskih kapaciteta na terenu, pa je, tražeći podršku, započela da širi sumnju u namere države.

„Osim tužbe, odlučili smo da je potrebno pokrenuti široku javnu kampanju“, napisala je. „Čak i ako s našim pravnim sistemom izgubimo tužbu u Moskvi, mi ćemo ići dalje. Zahtevamo saveznu zabranu upotrebe ove tehnologije“.

Među sredstvima koje Popova koristi kako bi privukla pažnju na ovu kampanju je onlajn peticija koju je pokrenula 7. oktobra i koja je za nekoliko sati prikupila više od 500 potpisa. Takodje je koordinisala svoju tužbu s Roskomsvobodom, organizacijom koja prati cenzuru na internetu i nadziranje u Rusiji.

Dok Putinova vlada brani ekspanziju upotrebe sistema za prepoznavanje lica kao nužni dodatak svom arsenalu borbe protiv kriminala koji se već koriste širom sveta za održavanje reda, aktivisti za ljudska prava tvrde da se tehnologija prepoznavanja lica koristi kako bi se identifikovali ljudi koji su učestvovali na antivladinim skupovima, od kojih su mnogi održani bez dozvole vlasti.

Kamere za prepoznavanje lica koje analiziraju video zapise u stvarnom vremenu dopunjuju upotrebu mobilnih kamera montiranih na policijskim kamionima koji prate gužve kako bi stvorili čvrst sistem nadzora koji bi mnoge ljude mogao odvratiti od učšća u takvim skupovima, tvrde kritičari.

Prema Vjačeslavu Abaničevu, ocu Sergeja Abaničeva, demonstranta koji je uhapšen i zatvoren na mesec dana pod optužbom za podsticanje na nerede jer je 27. jula na neodobrenom skupu bacio papirnu čašu na policajca, hapšenje i procesuiranje njegovog sina bilo je moguće samo zbog upotrebe tehnologije prepoznavanja lica.

„Ovo je vrlo napredna tehnologija koja se može koristiti za hvatanje kriminalaca ili špijuna“, rekao je za Karent tajm (Current Time), servis na ruskom jeziku koji vodi RSE u saradnji s Glasom Amerike (VOA). „Ali ono što uznemiruje i zastrašuje, jeste da je ovo potpuni nadzor nad svim gradjanima“, dodao je.