Emiraćani slave prvog astronauta kao heroja, stavljaju ga na markice i kovanice

SciTech 03. okt 201916:44 > 16:46
Podeli:
Izvor: Dmitri Lovetsky/Pool via REUTERS

Astronaut Haza al Mansuri, koji je ušao u istoriju kao prvi kosmonaut jedne arapske zemlje koji je boravio na Međunarodnoj svemirskoj stanici, vratio se danas na Zemlju posle osam dana provedenih u orbiti.

Mansuri, koji je postao heroj u rodnoj zemlji Ujedinjenim Arapskim Emiratim (UAE), sleteo je danas na kazahstanske stepe zajedno sa Amerikancem Nikom Hejgom i Rusom Aleksejem Ovčininom.

„Posada je dobro“, saopštila je američka svemirska agencija (Nasa) prikazujući video snimke kosmonauta koji izlaze iz svemirskog broda.

Mansuri je po sletanju na Zemlju stavljen u sedeći položaj, u fotelju, dok se ponovo ne prilagodi Zemljinoj gravitaciji.

Hejg i Ovčinin su bili 203 dana u orbiti, dok je Mansuri bio od 25. septembra. Drugi astronauti koji su poleteli sa Mansurijem, Rus Oleg Skripočka i Amerikanka Džesika Meir se vraćaju na Zemlju narednog proleća.

Vlasti UAE koje su ponosne na Mansurija kao prvog arapskog astronauta koji je bio na Međunarodnoj svemirskoj stanici, u njegovu čast su štampale poštanske marke sa njegovim likom, a pojavile su se kovanice takođe s likom kosmonauta.

Mansuri je iz svemira slao fotografije UAE i Meke, svetog mesta islama.