Axios: Rat između streaming platformi kreira "mini Holivude"

SciTech 25. sep. 201913:37 > 13:39
Podeli:
Izvor: Ilustracija

Najjače svetske firme za reprodukciju medijskog sadržaja na internetu (streaming) ulažu milijarde u proizvodnju lokalnog sadržaja širom sveta, te podstiču novi vid globalne produkcijske ekonomije, piše Axios.

Kompanijama poput Amazona ili Netflixa je potreban sadržaj na lokalnim jezicima i izvorne priče iz regiona u kojima moraju privući naloge za pretplatu, a to ne mogu postići iz Holivuda.

Žurba za stvaranjem lokalnog sadržaja se posebno primećuje u zemljama poput Hrvatske, Srbije i u drugim delovima bivše Jugoslavije.

„To područje, koje je nekada bilo bastion za holivudsku filmsku produkciju pre ratova u bivšoj Jugoslaviji, još uvek ima resurse i stručnost u proizvodnji sadržaja i privlači nove velikane Holivuda“, kaže Nebojša Taraba, hrvatski producent čiju je hit TV seriju „Novine“ (The Paper) preuzeo Netflix prošle godine koja je postala uspešna globalno.

Producentska kuća Nebojše Tarabe „Drugi plan“ počela je i sa produkcijom prve hrvatske serije za HBO Adria, pod nazivom „Uspeh“.

HBO je u region došao 2016. godine lansiranjem HBO Adria, kablovske stanice koja se prikazuje u zemljama poput Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bugarske i Severne Makedonije.

Obećanja o ulaganjima u lokalno proizvedeni sadržaj bila su proteklog vikenda u fokusu Weekend Media Festivala u Hrvatskoj, gde se okupilo više hiljada producenata, urednika i medijskih profesionalaca iz regiona kako bi razgovarali o online reprodukciji sadržaja i lokalnim sadržajima.

„Potražnja je toliko visoka da nam nedostaje stolara koji bi sastavljali setove, a kamoli glumaca i producenata“, rekao je jedan od producenata za Axios.

Taraba je bio na festivalu skupa sa predstavnicima producentske kuće iz Minhena – Beta Film Group – sa kojom snima seriju o izbeglicama i krijumčarenju droge na istočnoj granici Evrope.

„Njihov dolazak ovde je sjajna vest za ceo region i fantastična prilika koja bi mogla proizvesti veliki pomak napred i sjajan sadržaj“, navodi Taraba.

„U dobroj smo poziciji u pogledu lokalnog sadržaja“, rekla je Aleksandra Subotić, izvršna direktorka United Media, jednog od najvećih telekom operatera na Balkanu, koji je donedavno bio u većinskom vlasništvu privatne kompanije KKR, a sada je u većinskom vlasništvu BC Partners, grupe iz Ujedinjenog Kraljevstva.

„Govorim o ulaganjima vrednim stotine miliona evra“, istakla je na panelu na festivalu.

„Uočili smo da je domaći sadržaj veoma tražen. Zbog toga smo pokrenuli proizvodnju i ponosni smo na svoju visoku produkciju u regionu“, dodala je Subotić.

Popularnost emisija snimljenih u regionu, poput Game of Thrones, dodatno je namamila divove Holivuda na to područje.

Ono što dodatno privlači interes Holivuda u region su velike porezne olakšice, te slikoviti pejzaži i jeftina radna snaga.

„U Los Anđelesu možete angažovati jednog električara po ceni tri ili četiri električara ovde“, rekao je jedan od producenata za Axios.

U okviru United Media posluje i TV N1.