Amazonovo obećanje klimi: Karbonska neutralnost do 2040.

SciTech 20. sep 201914:36 > 14:37
Podeli:
Izvor: Reuters/Mike Segar

Vlasnik Amazona Džef Bezos obećao je postizanje karbonske neutralnosti do 2040. i pozvao druge kompanije da pokušaju da ostvare ciljeve iz Pariskog klimatskog sporazuma deset godina pre nego što je predviđeno.

„Želimod da iskoristimo naše mogućnosti i predvodimo taj put“, rekao je Bezos na konferenciji za medije u nastojanjima da odbaci reputaciju njegove kompanije da zaostaje po pitanjima zaštite životne sredine.

Amazon je predstavio svoju inicijativu „Obećanje klimi“ za koju tvrdi da je prvi znak napora u smanjenju emisije gasova i korak prema dostizanju cilja o karbonskoj neutralnosti do 2050.

„Ne želimo više da budemo u centru ovog problema“, rekao je Bezos.

„Ako kompanija sa infrastrukturom poput Amazona, koji isporučuje više od 10 milijardi proizvoda godišnje, može da dostigne ciljeve Pariskog klimatskog sporazuma 10 godina ranije, onda to može svaka kompnija“, smatra Bezos.

Bezos je rekao da je razgovarao s drugim izvršnim direktorima globalnih kompanija i poručio da je „primetio veliko interesovanje da se pridruže obećanju“.

Kao deo pojačanih napora, Amazon je pristao da kupi 100.000 električnih dostavnih vozila kompanije Rivian kako bi se smanjila emisija ugljen-dioksida. Amazon je ranije najavio 440 miliona dolara vredno ulaganje u Rivian.

Prvi električni kombiji biće u saobraćaju od 2021, a sva vozila će biti potpuno operativna 2030.

Amazon je takođe obećao da će uložiti 100 miliona dolara u sadnju šuma u saradnji s neprofitnom organizacijom za očuvanje prirode Nature Conservancy.