Policija zaplenila podatke o piratima i korisnicima nelegalne IPTV usluge

SciTech 19. sep. 201915:55 > 15:56
Podeli:
Izvor: Pixabay

Izveštaji o policijskim istragama i pravnim postupcima pokrenutim protiv nelegalnih IPTV usluga i provajdera sve su češća pojava, a vesti koje dolaze iz Italije posebno su zanimljive.

Guardia di Finanza (GdF), italijanska agencija u sastavu Ministarstva ekonomije i finansija, izdala je saopštenje da je u toku velika operacija usmerena na raskrinkavanje i uklanjanje softverske usluge poznate kao Xtream Codes, koja se koristi kao platforma za usluge nelegalne IPTV (strimovanje televizijskih programa preko interneta).

Ono što je posebno interesantno u ovom slučaju je to što Xtream Codes nije IPTV provajder sam po sebi. Obično radeći sa polazne tačke xtream-codes.com, kompanija koja stoji iza ovog softvera/platforme nudi sveobuhvatan paket sadržaja koji pojedincima služi kao menadžment sistem za upravljanje sopstvenom uslugom IPTV preprodaje, te svojim korisnicima.

Rani izveštaji ukazuju na to da je sistem „zaplenjen“, što je dalje navodno rezultiralo sprečavanjem više od 700.000 korisnika da pristupe platformi.

Značaj ove brojke ogleda se u tome što je nedavno Xtream Codes objavio da više od 5.000 njihovih klijenata opslužuje IPTV uslugom više od 50.000.000 krajnjih klijenata.

Italijanska policija opisuje Xtream Codes kao međunarodnu kriminalnu grupu koja nije praćena samo Italiji, već je istovremeno istraživana i u Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj i Bugarskoj, a prisutna je i koristi se na svim tržištima širom sveta.

Xtream Codes je firma registrovana u Bugarskoj, sa sedištem u Petriču i ima sopstveni PIB broj. Sudeći po vebsajtu, koji je sada ukinut, osnovala su je dva studenta, a policija navodi da je u akciji identifikovano 25 „menadžera“ firme.

Procenjena šteta koju je ova kriminalna grupa pričinila za sada iznosi oko 6.500.000 evra, što je više nego dovoljno da ugrozi mnoge legalne distributere TV usluga. Kao rezultat akcije, ugašeno je više od 200 servera u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji i blokirano je više od 150 PayPal naloga sa svim sredstvima koja se na njima nalaze.

Pirati koji se bave ilegalnim strimingom plaćaju pretplatu za ovu cloud softversku uslugu.

S obzirom da je u pitanju cloud softver koji komunicira sa serverima kompanije koja ga iznajmljuje, pretpostavlja se da je policija zaplenila sve podatke sa servera Xtream-codes, odnosno da je potencijalno došla do svih podataka o korisnicima, a koji eventulano mogu da se koriste kao dokaz korišćenja ilegalne usluge od strane tih korisnika.

Ovo bi naročito moglo da bude od značaja za korisnike iz nekih evropskih država, poput Nemačke, koje su imale praksu da kažnjavaju korisnike ilegalnih sadržaja.