Valuta "Libra" kompanije Facebook još ne može biti puštena u opticaj u Evropi

SciTech 12. sep. 201914:29 > 14. sep. 2019 08:19
Podeli:
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Valuta "libra" kompanije Facebook ne može biti puštena u opticaj u Evropi dok postoji zabrinutost zbog autonomije te kompanije, sistemskih finansijskih rizika i zloupotrebe njene dominantne pozicije na tržištu, rekao je francuski ministar finansija Bruno le Mer.

Facebook je u junu najavio planove za pokretanje nove valute pošto proširuje elektronsko poslovanje, ali se „Libra“ našla na udaru kritika regulatora širom sveta, koji strahuju da bi moglo doći do destabilizacije globalnog finansijskog sistema.

Le Mer nije objavio detalje o načinu na koji Francuska može da spreči dolazak „libre“ u EU.

On je, takođe, naglasio da je sa dolazećim i odlazećim predsednikom Evropske centralne banke u kontaktu kada je reč o uspostavljanju javne digitalne valute pod okriljem međunarodnih finansijskih institucija.

„Ova eventualna privatizacija novca sadrži rizik od zloupotrebe dominantnog položaja“, naglasio je Le Mer prilikom razgovora o projektu „Libra“ na sastanku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u Parizu.

Grupa G7 upozorila je u julu da neće dozvoliti da projekat „Libra“ bude nastavljen sve dok ne bude otklonjena zabrinutosti regulatora, kao i da je neophodno prvo obaviti razgovore o projektu.