Istraga protiv kompanije Facebook zbog kršenja antimonopolskih zakona

SciTech 06. sep 201915:39 > 15:46
Podeli:
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Tužioci nekoliko američkih saveznih država pokreću istragu o tome da li je Facebook gušio konkurenciju i korisnike izlagao riziku, objavila je državna tužiteljka iz Njujorka Leticija Džejms.

„Pokrećem istragu protiv kompanije Facebook kako bi se utvrdilo da li je svojim potezima ugrožavala privatnost korisnika, ograničavala im pravo izbora ili povećavala cene oglašavanja“, napisala je Džejms na Tviteru.

Dodala je da će se u istragu uključiti tužioci iz Kolorada, Floride, Ajove, Nebraske, Severne Karoline, Ohaja, Tenesija i Distrikta Kolumbije.

POVEZANE VESTI

Deonice Facebook-a odmah su pale za gotovo jedan posto.

Agencija Rojters i drugi mediji objavili su u utorak da tužioci više od 30 saveznih država pripremaju istragu protiv Google-a zbog mogućeg kršenja zakona protiv monopola.

Tehnološki džinovi, neke od najbogatijih i najmoćnijih kompanija sveta, suočeni su i s rastućom kontrolom Kongresa, saveznih agencija, a sada i državnih tužilaca.

Američko ministarstvo pravosuđa u julu je objavilo da otvara široku istragu protiv glavnih tehnoloških kompanija s naglaskom na to jesu li gušile konkurenciju.

Veruje se da su mete istrage Google, Amazon i Facebook, a moguće i Apple.

Osim toga, savezna uprava za trgovinu pokrenula je svoju istragu protiv Amazon-a i Facebook-a kojoj je cilj da otkrije jesu li zloupotrebljavali svoju tržišnu poziciju u prodaji i na društvenim mrežama.