Koji se tipovi displeja nalaze u našim mobilnim telefonima?

SciTech 01. sep 201909:05 > 09:12
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Svedoci smo da nas tehnologije okružuju svuda okolo, a isto tako smo i navikli na korišćenje istih. Ujedno samo unapređenje konstantno raste, a naši mobilni telefoni su jedan od primera kojom brzinom se sve to postiglo.

Setimo se samo 2007. kada je Nokia izbacila čuveni model N95 koji je imao ekran veličine 2,8 inča i rezoluciju od 240×320 piksela, ili neki početak Android sveta, gde su se polako ustalili IPS i AMOLED paneli. Sam razvitak panela potiče mnogo ranije, ali tek posle 2009. je sama IPS i AMOLED tehnologija panela postala dostupna u komercijalnoj upotrebi po pitanju cene.

Tako već danas imamo super kvalitetne panele koji imaju mnogo veće rezolucije, kao i mogućnost reprodukovanja boja u mnogo većem spektru. Danas se u našim mobilnim telefonima najčešće mogu sresti IPS, LTPS, kao i AMOLED paneli, a u daljem tekstu pokušaćemo da u kraćim crtama opišemo ove panele.

IPS

Sam panel se sastoji od nekoliko slojeva, neki od njih su pozadinsko osvetljenje, tranzistori koji čine RGB sistem, tečni kristali, polarizatori, filteri boja itd. In-plane switching paneli su dizajnirani da otklone nedostatak koji je bio prisutan kod TN panela, a to su uglovi gledanja, a ujedno sam razvitak IPS tehnologije pomogao je u daljem omasovljavanju pametnih telefona. Kod IPS matrice sami tečni kristali su pozicionirani horizontalno u odnosu na ekran pa zbog toga dobijamo mnogo veće uglove gledanja u odnosu na TN i pri tom se zadržava tačnost boja. Iako su TN paneli i danas prisutni, oni se uglavnom ugrađuju u monitore, najčešće u onima koji su namenjenim gejming sceni, jer imaju najbolji odziv od svih, a igrači to najviše cene. Kvalitet boja koji IPS panel može da reprodukuje je na veoma visokom nivou, kao i nivo osvetljenja, pa telefoni sa ovim ekranima će se veoma jasno videti na dnevnoj svetlosti.

Izvor : N1

LTPS

IPS paneli se konstantno razvijaju, pa tako već uveliko imamo i e-IPS, S-IPS, H-IPS, AH-IPS panele. Što se tiče mobilne industrije u poslednjih nekoliko godina pojavili su se LTPS paneli koji su doneli neka poboljšanja. Jedna veća izmena se odnosi na zamenu amorfnog silicijuma sa polikristalnim silicijumom u sastavu same matrice. Proizvođači su ovim postigli veću gustini piksela, kao i veće rezolucije uz zadržavanje temperature na niskom nivou prilikom proizvodnje, što ujedno govori i sama skraćenica, LTPS – Low Temperature PolySilicon ili Low Temperature Polycrystalline Silicon. Nedostatak LTPS-a se ogleda u tome što kvalitet panela opada vremenom zbog konstantnog uključivanja i isključivanja tranzistora, što dovodi do povećanja temperature. Svoju primenu ovi ekrani našli su u Apple-ovim iPhone 7, 8 i SE modelima, kao i u Honor 9, Honor View 10, i Xiaomi Mi A2, Motorola Moto G7/G7 PLUS.

AMOLED-DYNAMIC AMOLED-FLUID AMOLED

OLED tehnologija funkcioniše na drugačiji način i najveća razlika se odnosi na pozadinsko osvetljenje koje nije potrebno u OLED tehnologiji. OLED ili Organic Light Emitting Diode se zasniva na principu organskih svetlosnih dioda koje imaju mogućnost da same emituju svetlost bez pozadinskog osvetljenja kada se kroz njih pusti struja. Ovakav koncept omogućava da ekrani budu mnogo tanji, a ujedno su štedljiviji po pitanju potrošnje energije. Što se tiče gledanja panela na dnevnoj svetlosti, tu su ipak LCD paneli bolji u odnosu na OLED.

Dalje usavršavanje nam je donelo AMOLED panele koji u sebi imaju aktivnu maticu, kao i dodatni sloj koji omogućava mnogo bolju kontrolu struje ka svakom pikselu. Kontrast je još jedan glavni adut ove tehnologije, a boje izgledaju daleko bolje u odnosu na IPS panele. Prednost svemu ovome je već pomenuta mogućnost da “pikseli“ emituju svetlost bez upotrebe pozadinskog osvetljenja i samim tim crna je stvarno crna, i čuveni efekat probijanja pozadinskog osvetljenja ne postoji.

Samsung je potom brendirao svoje panele pod nazivom Super AMOLED, koji čine veliki deo tržišta, a ujedno je zaslužan za nastanak Dynamic AMOLED panela. Dynamic AMOLED je trenutno koliko toliko novina na tržištu jer se ugrađuje u S10/S10e/S10+ modele, kao i u najnoviji NOTE 10. Dynamic AMOLED je nadogradnja Super AMOLED panela uz dodatak HDR10+ sertifikata, kao i poboljšanje samih tehnologija izrade panela, pa samim tim imamo i daleko veći spektar boja koji može da prikaže uz mnogo manju potrošnju energije. Još jedna dodatna prednost je poboljšanje u redukovanju emitovanja plave svetlosti koja izaziva zamor i naprezanje očiju.

Fluid AMOLED koji se može naći u Oneplus 7 Pro modelu, još jedan je panel koji se pominje danas i koji je suštinski slična verzija Dynamic AMOLED-a samo sa dodatkom unapređenja osvežavanja slike, a ta vrednost osvežavanja je 90 Hz. Zbog ovoga animacije i igranje igrica predstavljaju pravo uživanje.

Samsung, LG, AU Optronics, BOE su neki od velikih igrača na polju panela koji donose nove tehnologije, a sa usavršavanjem tehnologija i otkrivanjem novih očekujemo još veće novitete i kvalitetnije ekrana po mnogo pristupačnijim cenama. Ah cene, a to je totalno druga priča zar ne?

Izvor : N1