U blizini Jerusalima pronađeni ostaci naselja starog više od 9.000 godina

SciTech 29. jul. 201911:25 > 12:02
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Izraelski arheolozi su nedavno, pre početka izgradnje autoputa, otkrili veliko, 9.000 godina staro neolitsko naselje pet kilometara od Jerusalima, pišu izraelski mediji.

Reč je o najvećemu dosad otkrivenom naselju iz mlađeg kamenog doba u Izraelu i Levantu gde je, po proceni arheologa, živelo između 2.000 i 3.000 stanovnika, što je poput današnjega većeg grada i tada se moglo smatrati metropolom.

„Prvi smo put u Izraelu otkrili tako veliko naselje iz doba neolita“, rekle su vođe istraživanja Hamundi Kalajli i Jakob Vardi.

Ostatke naselja starog 9.000 godina otkrili smo samo na nekoliko desetina centimetara ispod površine zemlje blizu grada Motze i smatramo ih prekretnicom u istraživanju praistorijskih naselja zbog veličine i dobro očuvanih artefakata, izjavio je Vardi. 

„Ovo će arheološko nalazište iz temelja izmeniti ono što smo dosad znali o razdoblju neolita“, kazao je Vardi, objasnivši da se dosad verovalo kako područje Judeje nije bilo naseljeno te da su takva nalazišta postojala samo sa druge strane reke Jordan. Pritom je mislio na deo Zapadne obale, služeći se biblijskim nazivom.

Praisotrijska Motza bi se po tadašnjem broju stanovnika mogla uporediti sa današnjim Jerusaliom ili Tel Avivom. Ljudi koji su tamo živeli održavali su trgovačke i kulturne veze sa stanovnicima Anadolije, jer odande potiču predmeti od vulkanskog stakla (opsidijana) koji su otkriveni na nalazištu. 

Stanovništvo se bavilo lovom, stočarstvom, i naročito uzgajanjem ovaca i poljoprivredom. Uz praistorijsko oruđe tamo su pronađene hiljade vrhova strela, sekire, noževi, nakit, figure i male kamene narukvice koje su verovatno nosila deca, ali i veliko skladište mahunarki čije je seme očuvano bez obzira na starost nalazišta.

„Hiljadama godina pre izgradnje piramida u doba neolita više stanovnika živelo je u stalnim naseljima. Manje su se selili i više bavili poljoprivredom“, pojasnio je Vardi. 

Arheolozi su pronašli i ostatke velikih zgrada sa prostorima za stanovanje, javnim dvoranama i mestima za molitvu. Uske praistorijske  uličice ukazuju na to da je planiranje izgradnje bilo na visokom nivou.

Otkriveno je i nekoliko grobnica i u njima predmeti od kamena. Pronađen je i grob, kako se veruje, dvojice ratnika, jer su sahranjeni s bodežima i kopljima, a ispred groba su otkopane kosti magarca. 

„Pretpostavljali su da će im magarac poslužiti na drugom svetu“, komentarisao je Vardi.

Arheolozi po završetku istraživanja na arheološkom nalazištu žele da nastave sa radom u laboratoriji.