Facebook kažnjen sa pet milijardi dolara zbog ustupanja privatnih podataka

SciTech 24. jul. 201915:53 > 16:00
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stephen Lam/arhiva

Američko savezno regulaterno telo kaznilo je Facebook sa pet milijardi dolara za narušavanje privatnosti i uvelo nove nadzorne mere i restrikcije nad poslovanjem kompanije, ali se u toj odluci generalni direktor Mark Zakerberg smatra samo ograničeno lično odgovornim.

To je najveća kazna koju je Savezna trgovinska komisija (FTC) izrekla nekoj tehnološkoj kompaniji mada će se ona samo neznatno osetiti u kompaniji koja prošle godine imala prihode od 56 milijardi dolara.

Kao deo dogovora agencije sa Facebookom, direktor Zakerberg će lično morati da garantuje da će kompanija da poštuje svoje programe o privatnosti. FTC je naveo da preti krivična ili civilna kazna u slučaju lažnih garancija.

Neki stručnjaci su mislili da bi FTC mogao direktno da kazni Zakerberga ili da znatno ograniči njegov autoritet u kompaniji.

„Visina kazne od pet milijardi dolara i široke mere oko poslovanja su bez presedana u istoriji FTC-ja“, rekao je Džo Simons predsednik tog regulatornog tela u saopštenju. On je naveo da je cilj novih restrikcija da se promeni čitava kultura Facebooka vezana za privatnost da bi se smanjila verovatnoća daljih kršenja.

U okviru ovog dogovora Facebook ne priznaje bilo kakvu krivicu.

To savezno telo za nadzor poslovanja otvorilo je istragu oko Facebooka prošle godine posle otkrića da je firma za prikupljanje podataka Kembridž Analitika prikupila podatke od čak 87 miliona korisnika Facebooka bez njihove dozvole.

Agencija je saopštila danas da će posle jednogodišnje istrage kompanije Ministrstvo pravde uložiti žalbu navodeći da je Facebook više puta koristio varljive izjave i postavke da podrije opredelenje za privatnost korisnika.

FTC je naveo da su Facebookova obmanjive poruke o regulisanju privatnosti omogućile kompaniji da deli lične podake korisnika sa aplikacijama neke treće strane koje su njihovi prijatelji daunloudovali ali sami korisnici nisu dozvolili.

Dva demokratska člana FTC-ija su glasali protiv poravnjanja, smatrajući da kazna ne ide dovoljno daleko.

Komesar Rohit Čopra je napisao u obrazloženju svog neslaganja da predloženo poravnanje uvodi malo toga oko promene modela poslovanja ili prakse koja je dovela do neovlašćene upotrebe podataka. On smatra da nisu uvedene značajne promene strukturi kompanije ili poslovnom modelu niti se uvode bilo kakve restrikcije oko masovnog nadzora kompanije ili njene taktike reklamiranja.

Kazna je daleko iznad prethodnog rekorda za kršenje privatnosti, kada je sa 22,5 miliona dolara kažnjen Google, 2012. godine, zbog zaobilaženja kontrola za privatnost u Safari brauzeru aparata Apple.

Novi dogovor FTC-ija sa Facebookom uvodi i „nezavisni odbor privatnosti“ direktora Facebooka. Članovi odbora moraju biti nezavisni i imenovaće ih nezavisno telo, i mogu da budu otpušteni samo supervećinom glasova članova upravnog odbora Facebooka. Namera je da se otkloni nesmetana kontrola Zakerberga, naveo je FTC.

Od izbijanja skandala oko Kembridž Analitike pre više od godinu dana Facebook je obećao da će bolje štititi podatke korisnika. Ipak je i od tada bilo propusta. Kritičari i aktivisti za čuvanje privatnosti nisu ubeđeni da kazna ili novi model Facebooka predstavljaju suštinske promene. Za Facebook ovim nije završeno sa ispitivanjima. Kompanija je i dalje pod raznim istragama u SAD i drugde u svetu, uključujući u EU, Nemačkoj i Kanadi. Takođe postoje brige o kršenju propisa o konkurenciji i oko toga se vode saslušanja u američkom Kongresu.