Rusija poslala u svemir novi teleskop, da zameni izgubljeni

SciTech 13. jul 201918:11 > 18:19
Podeli:
Izvor: Screenshot/ Twitter/ Roskosmos

Rusija je s Kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, lansirala raketu koja je ponela teleskop za posmatanje svemira koji će zameniti prethodni model izgubljen u januaru.

Raketa Proton-M uspešno je poletela tek iz trećeg pokušaja noseći teleskop Spektr-RG, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Raketa je prvobitno trebalo da poleti 21. juna, ali je poletanje odloženo zbog tehničkih problema. Potom je poletanje zakazano za petak, ali je na kraju obavljeno danas.

Teleskop za posmatranje svemira, razvijen u saradnji s Nemačkom, omogućava zamenu radioteleskopa Spektr-R (RadioAstron), nazvanog „ruski Habl“, nad kojim je ruska služba januara izgubila kontrolu. Taj teleskop je bio lansiran 2011. da bi snimao „crne rupe“, neutronske zvezde i magnetna polja.

Njegov naslednik će služiti, takođe, za posmatranje svemira, i da se „dovrši mapa sveta“, navela je ruska svemirska agencija.

Svemirski sektor koji je decenijama bio ponos Sovjetskog Saveza, imao je niz neuspeha poslednjih godina, ali to nije ugrozilo velike ambicije Rusije. Posle ukidanja dela programa američke NASA-e, Rusija je od 2011. godine jedina zemlja koja može da šalje posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu u orbiti oko Zemlje.

Međutim, nedavni skandali s korupcijom u Roskosmosu kao i konkurencija američke privatne firme „Spejs Eks“ (Space X) Ilona Maska ugrožavaju tu ekskluzivnost.