Nacionalni Dan nauke obeležen i u Skupštini Srbije

SciTech 10. jul 201911:13 > 11:23
Izvor: TANJUG/ Zoran Žestić

Danas se obeležava nacionalni Dan nauke koji je ove godine posvećen klimatskim promenama, kvalitetu vode i vazduha i obnovljivim izvorima energije.

Predstavnici Skupštine Srbije, Vlade i Evropske unije (EU) ukazali su u Beogradu na konferenciji Nauka u parlamentu (Science meets Parliaments), na značaj i mesto nauke u donošenju političkih odluka i zakonskih regulativa, posebno u oblasti klimatskih promena sa kojima se suočava svet.

POVEZANE VESTI

Na skupu koji je organizovan povodom Nacionalnog dana nauke, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila da je cilj današnje debate koja je posvećena uticaju klimatskih promena na društvo i adaptaciju društva na njih, kvalitetu vode i vazduha i obnovljivim izvorima energije, da se skrene pažnja na značaj nauke prilikom donošenja političkih odluka i zakona.

„Posebno je važno da se naučna javnost uključi u rešavanje aktuelnih pitanja. Svedoci smo posledica klimatskih promena i verujem da je došlo vreme da Srbija dobije Zakon o klimatskim promenama. Pored održavanja javne rasprave želimo zajedno sa predstavnicima nauke da organizujemo javno slušanje pre nego što taj zakon dodje do poslanika“, rekla je Gojković tokom uvodnog izlaganja u Skupštini.

Navela je da je Srbija prva zemlja koja nije članica EU u kojoj se organizuje taj događaj i dodala da su Skupština i Vlada posvećeni sprovođenju neophodnih reformi koje će obezbediti preduslov za razvoj i bolji položaj naučnika.

Ministar prosvete Mladen Šarčević istakao je značaj koji za nauku imaju Zakon o nauci i istraživanju, izglasan u ponedeljak, i Zakon o fondu za nauku i dodao da je u nauku u Srbiji uloženo 36 odsto više nego prethodnih godina.

„Centar za promociju nauke postaje vidljiviji i postaje krovna kapa ostalih centara. Radimo na novoj strategiji obrazovanja i nauke, ali mnogo toga mora još da se uradi i promeni kako bi se začepile rupe u toj oblasti“, rekao je Šarčević.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju o populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kazala je da je konferencija jedinstvena prilika da se čuju nove ideje i pogledi, pokrene dijalog o nauci i ustanovi njeno mesto u donošenju odluka.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da su klimatske promene deo svakodnevnog života, da predstavljaju globalni problem, ali da u rešanju tog problema mora da se deluje i lokalno i da gradjani treba da postanu svesni pojedinačne odgovornosti.

Fabrici je kazao da su preporuke Srbiji u oblasti zaštite životne sredine da jača zeleni fond, da uvede princip „zagađivač plaća“, kao i donošenje zakona i strategija o klimatskim promenama.

Ministarka nauke Crne Gore Sanja Damjanović ocenila je da koncept „Nauka u parlamentu“ treba da se proširi i na ostale zemlje i proučila da države u regionu moraju da „deluju zajedno“ kako bi osnažile nauku i inovacije.

Konferenciju „Nauka u parlamentu“ organizuje Centar za promociju nauke, u saradnji sa Skupštinom Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Glavni program događaja čine tri panel diskusije sa temama: Obnovljivi izvori energije, Klimatske promene i voda i Kvalitet vazduha i gasovi staklene bašte.

Tribina Instituta za fiziku u SKC: Može li nauka da promeni Srbiju

Povodom nacionalnog Dana nauke Institut za fiziku u Beogradu organizuje tribinu na kojoj će se govoriti o tome šta nauka donosi našem društvu i kako se razvija.

Grupa naučnika i izumitelja koji su mahom bili imigranti iz Evrope, među kojima je i Nikola Tesla (1856-1943), pre više od sto godina svojim otkrićima učinila je Ameriku svetskom silom i promenila svet koji je do tada postojao. Može li nauka danas da na sličan način promeni i Srbiju?

Na tribini će se otvoreno govoriti o tome šta nauka danas donosi našem društvu kroz opšti okvir i stanje u kome se razvija, ali i kroz reperezentativne projekte i istraživanja. Tribina počinje u 19 časova u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra (SKC) na događaju pod nazivom „Može li nauka da promeni Srbiju“.