Borba protiv piraterije: Srbija još bez adekvatnih zakonskih rešenja

SciTech 09. jul 201918:25 > 18:29
Podeli:
Izvor: Shutterstock/ilustracija

Srbija još uvek nema u potpunosti adekvatna zakonska rešenja kada je reč o zaštiti autorskih prava i borbi protiv piraterije. U Skupštini Srbije od februara čekaju na usvajanje izmene Zakona kojim bi ovaj problem rešen.

Kako da se smanji piraterija ključna je tema i sastanka Međunarodne organizacije za borbu protiv piraterije – AAPA, koji se održava u Beogradu u organizaciji United Grupe.

Predstavnici velikih medijskih kuća poput SKY, Discovery i FOX, kao i svetskih telekomunikacionih kompanija govoriće o borbi protiv piraterije na globalnom nivou. Predstavnici AAPE za N1 kažu da je obim piraterije porastao u poslenjih nekoliko godina, ali i da borba protiv takve vrste kršenja zakona ima sve bolje rezultate.

„U mnogim zemljama i dalje postoji percepcija među korisnicima da je osoba koja se bavi piraterijom – mladić koji sedi sa kapuljačom u svojoj sobi. Jako je važno da tim ljudima objasnimo da se zapravo radi o ozbiljnom kriminalu, zato mi blisko sarađujemo sa Europolom i Interpolom kako bi smo postigli dobre rezultate“, kaže Šila Kasels iz Međunarodne organizacija za borbu protiv piraterije.

Fil Dejvis iz iste organizacije dodaje da ima nekoliko uspešnih priča – u pojedinim zemljama vidimo da ljudi koji se bave piraterijom odlaze u zatvor na sedam, osam ili čak devet godina, što su zapravo presude u kojima su kazne produžene.

„To bi trebalo da demotiviše one koji se bave takvim aktivnostima, ali naš fokus je zapravo na tome da ‘uhvatimo’ sam vrh – ljude koji se bave ozbiljnom, organizovanom piraterijom u svim zemljama u kojima je naša organizacija prisutna. Mi radimo na tome kako da utičemo na promenu svesti kod građana i da im objasnimo da plaćajući pitraterijske usluge, zapravo podržavaju kriminalne mreže, koje mogu biti povezane i sa drugim organizovanim kriminalom – kao što je trgovina ljudima, pranje novca…“, rekao je Dejvis.