Niš ima najveće luksuzne carske terme iz 4. veka, ali niko ne može to da vidi

SciTech 16. jun. 201915:37 > 19:25
Podeli:
Izvor: N1

Arheolozi su u Nišu potvrdili pretpostavke da se u tom gradu nalazi najveće i najluksuznije privatno kupatilo iz četvrtog veka, pandan današnjem pojmu spa-centra, koje se prostiralo na više od hiljadu kvadrata.

Upravo završeno istraživanje rimskih termi na Arheološkom nalazištu Medijana delimično je iznenadilo stručnjake, jer nisu očekivali ovakav luksuz. Šteta je, međutim, što je jedno od najvećih nalazišta u regionu već šest godina zatvoreno za posete građana.

Uz samu vilu sa peristilom, za koju se smatra da je bilo jedno od mesta na kojima je boravio utemeljivač hrišćanstva car Konstantin, rođen u tadašnjem Naisu, velikodostojnici toga doba dolazili su na kupanje, piće, relaksaciju.

Istražujući terme, za čije se postojanje zna još od tridesetih godina prošlog veka, stručnjaci su bili iznenađeni grandioznošću, iako kažu da je u to doba boravak u ovakvim termama bio društveni ritual, gde je bogatiji sloj dolazio čak i na masažu.

„Privatne terme su terme koje je neko pravio za svoj ugođaj, s obzirom da ovde jeste carska vila i da su ovde boravili rimski carevi i njihovi potomci, možemo reći da su se ovde kupali oni i njihovi gosti“, priča dr Nadežda Gavrilović Vitas, arheolog u Institutu za arheološka istraživanja iz Beograda.

Današnje Nišlije su napredovale, ali ne do tog nivoa da svojim gostima ovo nasleđe trenutno mogu da pokažu. Arheološko nalazište Medijana već šest godina zatvoreno je za javnost. Zbog istraživanja unutar same zgrade na nalazištu koje je, kažu ovde, tada inicirao Zavod za zaštitu spomenika.

„Mi se sada borimo da vratimo zgradu, koja je zatvorena zbog radova još 2013. godine, u stanje da možemo da je prikažemo, umesto da dodajemo sadržaje“, navodi Vesna Crnoglavac iz Narodnog muzeja u Nišu.

U samom gradu – blago sa Medijane deo je stalne postavke na jednom od muzejskih „punktova“.

Arheološka sala niškog Narodnog muzeja samo je jedan od dva izložbena prostora koje ova institucija ima. Ujedno je to mesto gde je stalna postavka koja sadrži samo deo onoga što je iznedrilo nalazište Medijana.

Struka se trudi da sačuva u depoima na više različitih mesta u Nišu, sve ono što grad baštini, i čekaju dan kada će muzej dobiti dovoljno kvadrata za rad i izlaganje. A i narednu godinu, kada se očekuje da će samo nalazište ponovo otvoriti kapije.

„Možda treba da kažem da smo mi u poslednjih šest godina izgubili minimum 150.000 posetilaca. Možemo da to pomnožimo sa cenom karte, a da ne govorim o tome da bi svi ti ljudi najverovatnije posetili i ostale naše objekte“, ističe Crnoglavac.